Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Podravka i Komunalac zasadili novu ‘šumu hrane’ u Koprivnici

1/2
Foto: Podravka
Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške, a zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije

Za 65. rođendan Komunalca, u suradnji s Podravkom i Gradom Koprivnicom posađena je prošli tjedan nova Šuma hrane kod Gradskih bazena Cerine. Prva šuma hrane nastala je u suradnji sa svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria u akciji “Sat za planet Zemlju” prilikom koje su se sadile voćke u voćnjaku kod Cerina po principu permakulture, što znači samoodrživost, te rast i razvoj voćaka i ostalog jestivog bilja u skladu s prirodnim okolišem.

Voće, povrće, bilje...

Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške, a zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije. Uz te voćke, zasađeno je i mnoštvo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, a sve kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost.

Prilikom sadnje korišten je kompost prve klase DomKo koji se proizvodi u koprivničkoj Kompostani Herešin, u koju se odvozi i biootpad iz Podravke. Kompostiranjem se zatvara prirodni ciklus kruženja tvari u prirodi. Od biorazgradivih otpadaka nastaju vrijedne organske tvari kojima se prihranjuju biljke tijekom sadnje.

U sadnji Podravkina voćnjaka sudjelovale su Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke; Nataša Mikuš Žigman, direktorica Poslovne održivosti i zelene transformacije; Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca, zajedno sa svojim članovima Uprave, Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom; Nataša Njegovec, inženjerka hortikulture Komunalca.

Inicijativu je u ime Grada Koprivnice podržala zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

“Vjerujemo da je ovo tek početak dobre suradnje kojom ćemo zajedno djelovati na održivost i zaštitu okoliša te našim današnjim mladim generacijama biti primjer i nit vodilja za buduće aktivnosti”, rekli su u Komunalcu.

Nagrada za trud

Samoodrživi ekološki voćnjak dobit će i koprivnička tvrtka Hartmann na čijoj je zelenoj površini koja se dosad samo redovito kosila posađena cvjetna livada te šljiva.

Sadnju cvjetne livade u obliku Hartmannova loga obavio je Komunalac uz pomoć skupine Zmajići iz Dječjeg vrtića Igra. U sklopu cvjetne livade, također uz podršku svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria, Komunalac je posadio i šljivu, i to na mjestu budućeg voćnjaka po principu permakulture s ciljem samoodrživog razvoja voćaka.

Uz Darija Šumigu, direktora Hartmanna, te dogradonačelnicu Kseniju Ostriž, mališanima su u sadnji pomogli i članovi Uprave te zaposlenici Komunalca, a nakon dobro obavljenog posla, Komunalčev restorančić zdrave hrane Smutek pripremio je sendviče, voće te vodu i sokove za male i velike.

Smotra civilne zaštite u Koprivnici Jakšić: Možemo biti ponosni na one koji čuvaju naše živote i imovinu KOPRIVNICA U učionici na otvorenom zasađena oaza mirisnog i ljekovitog bilja bicikli Popularni Bicko predstavio novitete Koprivnički javni bicikli uskoro i u okolnim općinama