Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
U Osijeku počela gradnja projekta vrijednog 93 milijuna kuna

Podvožnjak će riješiti gužve i ispuniti dugi san Osječana

Foto: Osijek
– Podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek; rekao bih da će to biti najljepši ulaz u grad, a Osječane će koštati ukupno nula kuna – naglasio je gradonačelnik Ivan Radić

Na gradilištu podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića održana je početna konferencija projekta vrijednog 93 milijuna kuna za koji su 
dodijeljena bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu. Projekt obuhvaća gradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste u Ulici sv. L. B. Mandića ispod željezničke pruge Osijek - Zagreb, gradnju dva mosta, cestovnog i željezničkog, gradnju ceste ispod  mostova te gradnju priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom, pješačkim i biciklističkim stazama, javnom rasvjetom.... Izvođač je u posao uveden 23. studenog, a rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Zastoj od 2,5 sata

– Ovdje svjedočimo ostvarenju želja i potreba generacija i generacija Osječana. Bio je to san svih Osječanki i Osječana više od 50 godina i konačno ćemo ga ostvariti krajem sljedeće godine. Uzmemo li u obzir koliki su se prometni čepovi ovdje stvarali zbog broja vozila i vlaka koji je prolazio, to je dnevno stvaralo zastoj od 2 i pol sata. Ukratko, podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku, ispunjava san generacija i generacija Osječana i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek; rekao bih da će to biti najljepši ulaz u grad, a Osječane će koštati ukupno nula kuna – naglasio je gradonačelnik Ivan Radić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da je Grad Osijek pripremio projekt te ga nadgleda i provodi  na terenu, na čemu je čestitao gradonačelniku Radiću.

– Ovaj projekt rješava usko grlo, tu crnu točku na samom ulazu u grad i sigurno će s aspekta sigurnosti i funkcionalnosti prometa ovaj podvožnjak iznimno puno doprinijeti prometnoj infrastrukturi u Osijeku. U Osijeku provodimo i projekt obnove tramvajske infrastrukture koji je u tijeku, a vrijedan je više od 200 milijuna kuna po istom načelu europskog financiranja. Provodimo obnovu željezničkog kolodvora koja je vrijednosti oko 40 milijuna kuna – kazao je ministar Butković.

Sinergija na djelu

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak iznijela je podatke da je na području Grada Osijeka ugovoreno 2,7 milijardi kuna različitih europskih strukturnih investicijskih fondova.

– Zahvaljujući sinergiji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije sa svima  nama u Vladi RH, u posljednjih godinu, dvije ugovorena su ukupno 134 projekta na području Osijeka, a njihova vrijednost iznosi više od 730 milijuna kuna. To je pokazatelj i govori koliko se zaista ozbiljno i strateški promišlja, kakva vizija postoji, i župana i gradonačelnika, da ovo područje učine razvijenim, boljim i kvalitetnijim mjestom za život – istaknula je ministrica Tramišak.

– Osijek se intenzivno razvija, gospodarski, prometno, demografski. Podvožnjak smo dugo iščekivali svi mi s istoka Hrvatske, a ne samo Osječani – rekao je, pak, župan Ivan Anušić.