Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 350 pregleda
Veća sigurnost i kraj gužvama

Porečka zaobilaznica otvorena za promet

Porečka zaobilaznica
Foto: Grad Poreč
Otvaranjem zaobilaznice u punom profilu, promet s gradske cestovne mreže preusmjerit će se na prometnicu lociranu na rubno gradsko područje

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i službeno je otvorio posljednju dionicu porečke zaobilaznice, čime je dovršen projekt započet 2008. godine. Na otvorenju zaobilaznice bili su i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

- Čestitam svima na realizaciji ovog bitnog projekta za Poreč, kojim završavamo zaobilaznicu Poreča i  rješavamo prometnu infrastrukturu ovo djela Istre - rekao je ministar.

- Danas ne otvaramo samo posljednji dio, već i kompletnu porečku zaobilaznicu u duljini od sedam i po kilometara - rekao je gradonačelnik. 

- Grad je sam uložio sredstva u izgradnju njenog sjevernog dijela još 2008. godine, a kasnije su se uključile i Hrvatske ceste. Izgradnjom ove obilaznice Poreč je umjesto tri dobio šest ulaza u grad, a izgradnjom šest novih rotora povećana je sigurnost i protočnost prometa u gradu - napomenuo je gradonačelnik i zaključio kako će, uz Poreč, veliku korist od ove zaobilaznice imati i naselja na Poreštini, pogotovo Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, priopćili su iz Grada Poreča.

Foto: Grad Poreč

Iz gradske uprave podsjećaju da je porečka zaobilaznica svojom izgradnjom preuzela funkciju ceste D75 koja prolazi samim centrom grada i povezuje gradske aglomeracije Novigrad, Poreč i Vrsar međusobno, kao i sve njihove turističke kapacitete. Otvaranjem zaobilaznice u punom profilu, promet s gradske cestovne mreže preusmjerit će se na prometnicu lociranu na rubno gradsko područje. Osim toga, smanjit će se gužve na rotorima prema Plavoj i Zelenoj Laguni, prema autokampovima i naseljima na cesti prema Funtani i Vrsaru čime će se povećati sigurnost u prometu, omogućiti olakšan pristup Poreču kroz nekoliko novih ulaza i izlaza u grad, što će se konačno odraziti i na akustičnu zagađenost porečkog predgrađa.

Gledano sa sjevera, porečka zaobilaznica proteže se od raskrižja ceste D75 i zaobilaznice (uz naselje Stancija Vodopija) obilazeći s istoka postojeće dijelove grada: Gornje Špadiće, Vraniće, Guliće, Stanciju Vergotini, servisnu zonu, Grbinovicu, Molindrio, a završava spojem na priključak za Bijelu uvalu u dužini od cca 7,5 km.