Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica i Podravina bit će još zelenije

Posađena nova stabla na grobljima i dječjem igralištu

storyeditor/2024-03-01/nova_stabla_B.jpg
Foto: Komunalac Nabavljeno je mnogo sadnica i drugog materijala za tu namjenu, a gradske tvrtke uključile su se i u europske projekte koji financiraju takve zahvate

Grad i Komunalac nastavljaju ozelenjivati javne površine u projektu zelene urbane obnove koji će trajati godinama i značajno će – nabolje, naravno – promijeniti koprivnički ekosustav.

Nabavljeno je mnogo sadnica i drugog materijala za tu namjenu, a gradske tvrtke uključile su se i u europske projekte koji financiraju takve zahvate. Zelena Koprivnica, ali i Podravina, bit će još zeleniji.

Osim u Koprivnici, Komunalac takve radove izvodi i u susjednim općinama. Tako je na groblju u Goli u tijeku prva faza uređenja groblja na osnovi idejnog rješenja iz 2022. godine, a radove na sadnji zelenila prošli su tjedan obavili zaposlenici Sektora zelenih površina iz Komunalca.

Kako otkrivaju u Komunalcu, na groblju u Goli posađeno je 70 komada bjelogoričnih ukrasnih stabala i 37 komada crnogorice. Druga faza planira se nakon rekonstrukcije betonske ograde oko groblja. Osnovni cilj uređenja bio je kompozicijom različitih biljnih vrsta prema visini, obliku krošnje, boji lista ili cvatnje naglasiti željene vizure, unijeti raznolikost te prostor oplemeniti s ciljem ugodnog boravka u ambijentu, tumače u Komunalcu.

Prošli je tjedan, također, ekipa sa Zelenih površina Komunalca na novom dječjem igralištu u Ulici Ruđera Boškovića u Cvjetnom naselju posadila četiri nova stabla (dvije lipe i dva likvidambra) koja će stvoriti hlad za bezbrižnu igru i boravak djece, ali i ostalih građana na otvorenom. Zelena barijera prema susjednim parcelama i prometnici realizirana je sadnjom zimzelene lovorvišnje.

Istodobno, protekli je tjedan završena sadnja 18 novih stabala crvenolisnog javora na parkiralištu kod gradskog groblja Pri Svetom Duhu u Koprivnici. Zbog zaraze gljivom truležnicom uklonjene su lipe koje su bile posađene kod groblja, a nova stabla već će ove godine stvarati hlad jer su sadnice stare nekoliko godina.

"Kod sadnje smo koristili Komunalčev kompost DomKo koji je u omjeru jedan naprama jedan umiješan u zemlju, a koji će sadnicama dati sve potrebne hranjive tvari", zaključuju u Komunalcu. 

storyeditor/2024-03-01/20240229_102138.jpg Za nabavu opreme i sufinanciranje redovne djelatnosti 737.000 eura Civilnoj zaštiti Zagrebačke županije ugovori vrijedni 1,8 milijuna eura storyeditor/2024-03-01/smz_a_slager_popovaca__1_.JPG Stižu iz drugih zdravstvenih ustanova U županijsku bolnicu u Popovači i dalje dolaze novi liječnici storyeditor/2024-03-01/MZ_B.jpg Obilježena 163. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera S veleposlanikom Indije o ulaganjima indijskih investitora u Međimurje