Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Posadit će se 280 stabala, postaviti sjenice i stolovi s klupama

1/2
Foto: Vinkovci
Radi se o projektu prilagodbe klimatskim promjenama u vrijednosti od 191.140 eura, u sklopu kojeg će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta

Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA dobila je službenu odluku za provedbu još jednog projekta koji će biti sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 191.140 eura, u sklopu kojeg će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor.

Stabla i sjenice

– Želja nam je na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, ponajprije uz dječja igrališta, izgraditi prostore na kojima će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i u ugodnim uvjetima porazgovarati i družiti se dok se djeca igraju. U ljetnim mjesecima vrlo je važno osigurati hlad na takvim mjestima, stoga i sadimo stabla i zelenilo, a sjenice će poslužiti i za zaštitu od sunca i kao mjesto gdje se djeca mogu skloniti u slučaju kiše – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pojasnio je kako će Fond projekt, kojem je cilj ojačati otpornost urbanih područja na pritiske uvjetovane klimatskim promjenama, sufinancirati u iznosu od 80 posto. Zelene oaze sa sjenicama za odmor i druženje koje će se uglavnom nalaziti uz dječja igrališta, bit će izgrađene na ukupno 14 lokacija u gradu, u svih 12 mjesnih odbora.

– U sklopu jednog dijela tih novih gradskih zelenih oaza bit će postavljene i javne slavine s pitkom vodom, za što su ideju dali upravo građani na javnim tribinama kada su ukazali na potrebu za pitkom vodom dok borave sa svojim najmlađima na igralištima ili u šetnji gradom – kazao je Bosančić.

Uz izgradnju zelenih oaza projektne aktivnosti podrazumijevaju i izradu Strategije zelene urbane obnove u svrhu kreiranja mjera i ciljeva razvoja zelene infrastrukture na području grada. Nisu zaboravljeni ni najmlađi Vinkovčani, za koje će biti organizirane edukacije o utjecaju klimatskih promjena, zaštiti zraka i ozona kako bi i djeca bila što svjesnija da i ona mogu doprinijeti zaštiti okoliša.

Najavom realizacije ovoga projekta zadovoljni su i građani koji su mišljenja da je u vrijeme klimatskih promjena i betonizacije koja je prisutna svugdje oko nas potrebno više voditi računa o zelenilu.

Okupljališta građana

– Ovakva ideja svakako je za pohvalu. Svjesni smo da će za rast stabala biti potrebno vrijeme, ali kada izrastu, Vinkovci će imati sasvim drukčiju, ljepšu vizuru grada. Posebno će to biti dobro tijekom toplih i vrelih dana jer će omogućiti djeci, ali i njihovim roditeljima, bakama i djedovima, da uživaju u parkovima, a ne da bježe od sunca kao sada. Parkovi će tada postati i mjesta okupljališta i mladih i starijih gdje ćemo moći sjediti, družiti se, igrati šah, karte i razne društvene igre – kažu nam Vinkovčani.

Javni je poziv još otvoren Za sada bez dogovora o prodaji dionica HNK Cibalia Vinkovci Tema 'Zavičaj' Literarni natječaj 'Male vinkovačke jeseni' VINKOVCI Od 2027. godine grijanje za građane Vinkovaca jeftinije i do 50 posto?