Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VIII. Rimski dani održavaju se 4. srpnja

Posjetitelje čeka raznovrstan program – škola jahanja, razne radionice, sajam, film, koncert

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Čuvene borbe gladijatora jedna su od atrakcija Rimskih dana, a u programu manifestacije je i Mala škola gladijatora koja počinje u 18 sati

Rimski su dani proteklih godina postali jedna od prepoznatljivijih manifestacija u Vinkovcima kojom se ukazuje na vrijeme običaja i načina života u vrijeme Rimljana.

Radovi na izlijevanju temeljne ploče knjižnice trajali 30-ak sati Pročelje nove zgrade knjižnice simbolizirat će otvorenu knjigu kroz koju prolaze geleri

Tu su rođena dva rimska cara

S obzirom na epidemiju koronavirusa, datum održavanja VIII. Rimskih dana pomaknut je, a sada je obavljen i precizan program obilježavanja manifestacije koja se održava 4. srpnja. Za razliku od prethodnih godina ove godine Rimski dani traju samo jedan dan pri čemu će se obratiti posebna pozornost na epidemiološke mjere s obzirom na porast broja novozaraženih koronavirusom.

Kako se navodi u programu, ovogodišnji Rimski dani započinju u 10 sati kada se otvara Rimski sajam. U isto vrijeme, ali u Gradskoj knjižnici i čitaonici, započinje radionica pod nazivom „Oživimo povijest – Rimljani“. U sklopu programa bit će održana i keramičarske radionice kao i Bajkaonica. Unatoč svim problemima i ograničenjima, organizatori su vodili računa da manifestacija bude raznolika i da se u programu nađu sadržaji za svakoga, pa je tako najavljena i radionica zračnih akrobacija.

Ništa manje atraktivna i zabavna neće biti ni radionica žongliranja i manipuliranja objektima. Od 17 sati, s polazišta Trg dr. Franje Tuđmana, bit će organizirana šetnja gradom uz pratnju vodiča pod nazivom „Otkrij Cibalea“. U isto vrijeme započinje i dio programa jahanja i Horse Box, dok u 18 sati starta Mala škola gladijatora.

umjetnost žena Upriličena izložba “One su tu“

Pod nazivom „Inter nos fortiores – Zajedno smo jači“ započinje večernji program vinkovačkih gladijatora. U večernjim satima, od 20.45 sati, započinje prikazivanje animiranoga filma „Asterix – tajna magičnog napitka”. Za 22 sata najavljen je početak koncerta Orion Full Banda. Kao dio popratnoga programa, ali dan prije, bit će održan Pub kviz – Olimpijada znanja te after party Rimskih dana u Vinkovcima.

– Vinkovci će 4. srpnja ponovno biti rimske Cibale te ćemo još jednom prikazati sve ono što baštinimo od vremena Rima i Rimskog Carstva kada se na području grada Vinkovaca nalazilo važno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Brend grada

Dodao je i da se manifestacija održava pod sloganom „Inter nos fortiores – Zajedno smo jači“ te da je pri njegovu odabiru presudio osjećaj zajedništva iskazanog tijekom epidemije koronavirusa. Prema riječima Bosančića, Vinkovci su tijekom proteklih godina i desetljeća postali prepoznatljivi po nizu najrazličitijih manifestacija, među kojima su Vinkovačke jeseni svakako svojevrstan brend. Međutim, prepoznat je i ogroman i neiskorišten potencijal Rimskih dana tako da ova manifestacija iz godine u godinu raste i sve je posjećenija.

Pomoć grada Za 2395 đaka osnovnih škola gotovo 1,2 milijuna kn

I sam Bosančić je najavio da će Grad Vinkovci uložiti dodatne napore da se manifestacija Rimski dani izdigne na još višu razinu. Ove godine planove je donekle poremetila epidemija koronavirusa, ali je ipak složen kvalitetan i raznovrstan program tijekom kojega se očekuje velik odaziv građana i gostiju Vinkovaca.