Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Radovi na izlijevanju temeljne ploče knjižnice trajali 30-ak sati

Pročelje nove zgrade knjižnice simbolizirat će otvorenu knjigu kroz koju prolaze geleri

1/6
Foto: Branimir Bradarić
Površina nove zgrade je 4482 m². U cijeli objekt bit će ugrađeno 4000 m³, odnosno 10.000 tona betona, dok je u temelje izliveno 1000 m³ betona. Izlijevanju betona nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Krajem prošlog tjedna konačno su započeli radovi na betoniranju temeljne ploče nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Riječ je o najzahtjevnijem zahvatu u gradnji ovoga objekta pa su radovi na izlijevanju betona trajali oko 30 sati u kontinuitetu.

Počinje gradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, radovi će trajati tri godine Vinkovci će dobiti novu zgradu knjižnice, staru srušile granate 1991.

I dio ulice pješačka zona

Inače, površina nove zgrade je 4482 m², a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U cijeli objekt bit će ugrađeno 4000 m³ odnosno 10.000 tona betona dok je u temelje saliveno 1000 m³ betona. Izlijevanju betona nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako je konačno došla ta faza u kojoj će se vidjeti radovi koji će izravno utjecati na sam objekt.

– Ovo su temelji i osnova cijele priče oko zgrade knjižnice i sada će sve ići puno brže. Kako smo i najavili, oko 1000 tona betona će biti u ovim temeljima koji će držati cijelu konstrukciju, a nakon ovoga sve će ići puno brže. Meni je drago da konačno možemo vidjeti te obrise i da ćemo do kraja godina imati objekt “pod krovom”, a nakon toga, kako okolnosti budu dopuštale, pristupiti i unutarnjem uređenju Knjižnice – rekao je Bosančić.

Najavio je da će do kraja godine građani moći vidjeti objekt knjižnice u svoj njegovoj ljepoti pri čemu će i sama ulica dobiti novu vizuru. Prema Bosančićevim riječima, plan gradskih vlasti je i taj dio Zvonimirove ulice pretvoriti u pješačku zonu dok će Knjižnica postati centar društvenih zbivanja u Vinkovcima i mjesto gdje će svi građani biti dobrodošli, gdje će moći razgovarati o knjigama i uživati u programima koji će se ondje događati.

Stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj Zona Zalužje širi se za još 131 hektar, velika su očekivanja i od buduće zone u Novom Selu

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić kazala je da je tijekom proteklih 30 godina rupa gdje se do Domovinskog rata nalazila knjižnica simbolizira kulturni genocid koji se dogodio sa 16. na 17. rujna 1991. godine.

– Tada je Gradska knjižnica izgorjela do temelja, a s njom i zavičajna zbirka koja je čuvala rukopise Josipa Kozarca, Joze Ivakića, Vladimira Kovačića te dokumentaciju kompletne Knjižnice. Ponosna sam što mogu svjedočiti ovom trenutku kada se izlijevaju temelji nove, moderne zgrade Knjižnice, temelji koji su važni i za Knjižnicu i za grad Vinkovce. Vinkovci nikada ne smiju zaboraviti što se dogodilo u Domovinskom ratu pa će tako i pročelje nove zgrade simbolizirati otvorenu knjigu kroz koju prolaze geleri, ali ujedno će simbolizirati inat, prkos iz kojeg se izdigla nova zgrada knjižnice koju odmilja zovu vinkovački Feniks – rekla je Lugić dodajući kako o zahtjevnosti radova govori i činjenica da su vrijedni gotovo 50 milijuna kuna.

Baby boom u Vinkovcima U tri dana vikenda rođeno 14 beba

Najveća ploča

Prema navodima izvođača radova temeljna ploča koja je izlivena prošlog tjedna najveća je temeljna ploča na ovom području koja je salivena odjednom. Za te radove morale su biti angažirane dvije betonare iz kojih je na gradilište isporučeno ukupno 130 miksera betona. Beton u ploču upumpavaju tri autobetonske pumpe, a na ugradnji je angažirano pedesetak ljudi u smjenama od 10 do 12 radnika. Govoreći o radovima izlijevanja ploče, radnici su pojasnili da su ti radovi vrlo složeni i da se ne smiju prekidati sve dok ploča ne bude salivena do kraja.