Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Baby boom u Vinkovcima

U tri dana vikenda rođeno 14 beba

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prema službenim podacima, u 2019. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 755 beba. Godinu dana ranije u rodilištu vinkovačke bolnice rođeno je 727 djece, a u 2017. godini njih 778

Na istoku Hrvatske već je godinama sve manji broj rođenih beba, ali i tu se stvari polako ali sigurno mijenjaju. Tako je posljednjeg vikenda u svibnju rodilište Opće županijske bolnice Vinkovci imalo pravi mali baby boom. Naime, u tri dana toga vikenda rodilo se 14 beba što je broj koji je razveselio ne samo roditelje nego i djelatnike bolnice, koji već godinama ne svjedoče ovakvim brojkama, ali i gradske vlasti. Prema službenim podacima, u 2019. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 755 beba. Godinu dana ranije u rodilištu vinkovačke bolnice rođeno je 727 djece, a u 2017. godini njih 778.

Planovi za popularnu manifestaciju u punom jeku Nikad bogatiji program Vinkovačkih jeseni zadovoljit će ukuse svih posjetitelja

- Ove se godine u vinkovačkoj bolnici rodilo 246 beba, a posebni su nam svakako bili taj petak, subota i nedjelja s 14 beba. Nadam se da će se takvo nešto ponoviti više puta, barem da ne padnemo u odnosu na prošlu godinu, ako ništa drugo - ističe voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Zvonimir Juzbašić.

Koliko je „bijela kuga" zahvatila istok Hrvatske, govori i podatak da je tijekom 2019. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji rođeno ukupno 1140 djece. Još samo prije desetak godina u vinkovačkoj bolnici godišnje se rađalo oko 1100 djece. U pamćenju je ostala 2007. godina kada je u vinkovačkom rodilištu bilo 1400 porođaja.   

ROĐENDAN Vjekoslava Pešec proslavila 100 godina života

Čelnici Grada Vinkovaca kažu da su ovakve brojke ohrabrujuće i hvalevrijedne, ali tome svakako doprinose i potpore osigurane u gradskom proračunu koje se isplaćuju roditeljima za rođenje djece, nabavu školske opreme, stipendije... Neke od njih su nove, a neke povećane u odnosu na ranije godine. Svaka od tih potpora puno znači roditeljima jer im u kućnim proračunima ostaje više novca s obzirom na to da se iz gradskoga proračuna pokriva niz troškova.