Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj

Zona Zalužje širi se za još 131 hektar, velika su očekivanja i od buduće zone u Novom Selu

1/2
Foto: novosti.hr
Trenutačno u zoni Zalužje posluje 49 poslovnih subjekata koji, prema podacima iz gradske uprave, zapošljavaju ukupno 1767 radnika. Kada se stvore uvjeti, počinje i širenje prema Županji

Iz vinkovačke uprave kontinuirano ističu kako je jedan od njihovih ciljeva daljnji razvoj gospodarstva što je preduvjet za kvalitetniji život građana i sve druge projekte.

U prvoj fazi unapređuje se infrastruktura RCK-a za inovativne programe obrazovanja Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci razvija Regionalni centar kompetencija

Otvaranje ulagačima

U prilog tome Gradsko vijeće je nedavno donijelo odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Vinkovaca što je rezultiralo i nizom novina vezanih za gospodarske zone koje djeluju na području grada.

– Cilj nam je otvoriti grad ulagačima i olakšati mogućnosti ulaganja, odnosno pripremiti teren za budućnost. To je jedan od preduvjeta za sva nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i daljnji razvoj. Svjesni smo problema pa ih i na ovaj način pokušavamo riješiti i djelovati unaprijed. Prije ove epidemije bilježili smo pozitivne ekonomske rezultate, rast broja zaposlenih, povećanje plaća, a siguran sam da ćemo uskoro ponovno imati takve pokazatelje. Ovo je jedan od načina da što prije dođemo do željenih pozitivnih brojki – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

U sklopu donesenih izmjena veliku promjenu doživjela je vinkovačka zona Zalužje koja će se dodatno proširiti. Naime, ova zona prostire se na površini većoj od 38 hektara i u njoj posluje 49 poslovnih subjekata koji, prema podacima gradske uprave, zapošljavaju ukupno 1767 radnika. Prema riječima gradskog pročelnika za gospodarstvo Hrvoja Niče, svi ti radnici nisu zaposleni samo unutar zone s obzirom na to da u njoj posluju i građevinske tvrtke čija se djelatnost odvija na terenu.

Rimski dani Manifestacije se ipak održavaju Pripreme za biciklijadu i Vinkovačke jeseni

– Riječ je o respektabilnom broju zaposlenih i lokaciji koja pokazuje potencijal za širenje te stoga kroz izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Vinkovaca idemo na proširenje ove zone za još 131 hektar. Na taj način dugoročno ćemo riješiti pitanje gospodarskog i industrijskog razvoja u prostoru – rekao je Niče. Objašnjava i kako s donesenim izmjenama poljoprivredno zemljište prelazi u građevinsko te da upravljanje njime prelazi na Ministarstvo uprave od kojega će biti zatražen prijenos vlasništva na Grad Vinkovce. Kada taj dio bude riješen, bit će stvoreni preduvjeti da se zona Zalužje može dalje razvijati prema Županji.

Zona Jošine

Niče kaže kako će u budućnosti veliku ulogu imati i nova zona pod nazivom Transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije. Već je poznato da se radi o projektu izgradnje logističko-distribucijske poduzetničke zone smještene na području nekadašnjeg ranžirnog kolodvora u Novom Selu. Niče kaže kako je na više od polovine površine predviđeno obavljanje logističko-distribucijske aktivnosti, dok će ostatak biti ponuđen kao komunalno opremljene parcele za proizvodno-prerađivačku djelatnost.

– U realizaciji projekta predstoji izrada tehničke dokumentacije – ističe Niče.

Sportske igre mladih Na turniru u Vinkovcima 19 ekipa u 2 kategorije

Kada je riječ o zonama na području grada, poznato je da u Vinkovcima postoji i zona Jošine. Ona je površine preko 7,5 hektara i u njoj djeluje 19 poslovnih subjekata koji zapošljavaju 140 zaposlenika. Uskoro će u njoj početi djelovati još tri poslovna subjekta, a tu su i dvije čestice za koje nisu ispunjene ugovorne obveze, što se uskoro planira riješiti.