Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U prvoj fazi unapređuje se infrastruktura RCK-a za inovativne programe obrazovanja

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci razvija Regionalni centar kompetencija

1/2
Foto: Razvojna agencija VSŽ-a
U drugoj fazi, vrijednoj 35,9 milijuna kn, razvijat će se i provoditi programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih

Od srpnja 2018. godine, kada je Ministarstvo znanosti donijelo odluku kojom je 25 strukovnih škola imenovano regionalnim centrima kompetentnosti (RCK) u različitim sektorima, poznato je kako će među njima biti i Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci. Ova vinkovačka škola bit će regionalni centar kompetencije u sektoru poljoprivrede, a na javni poziv prijavila se u partnerstvu sa Srednjom školom Ilok te ostalim partnerima.

Projekt je vrijedan oko 3,5 milijuna kuna a dio novca dala je i Županija Dnevno će se u Soljanima proizvoditi 10.000 GMO free jaja, prvih u Hrvatskoj

U dvije faze

Kako se ističe, Regionalni centri kompetentnosti mjesta su izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja poput učenja temeljenog na radu, natjecanja i prezentacije znanja i vještina i slično. Iz županije ističu da je imenovanje Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci veliko priznanje školi, ali i Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i županijskoj Razvojnoj agenciji kao regionalnom koordinatoru. Pojašnjavaju da je ova vinkovačka škola, kao nositelj projekta, prijavila dva projektna prijedloga pod nazivom “Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi” u svrhu osiguranja potrebne infrastrukture i daljnjeg razvoja Regionalnog centra kompetencija (RCK) u poljoprivredi.

– Cilj projekta iz I. faze je unaprijediti infrastrukturu RCK-a kako bi se omogućili kvalitetni i inovativni programi obrazovanja u sektoru poljoprivrede te time povećao interes učenika za upis u Poljoprivredno šumarsku školu Vinkovci Srednju školu Ilok – navode iz Razvojne agencije. Dodaju i kako će se ovim projektom, koji je vrijedan gotovo 29,9 milijuna kuna i financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, omogućiti dogradnja i rekonstrukcija zgrada nositelja projekta te škole partnera kao i opremanje adekvatnom opremom obiju škola. Uz Vukovarsko-srijemsku županiju, kao partnera na projektu, suradnici su Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Zdravstveno veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci, Hrvatski zavod za zapošljavanje Vinkovci, Iločki podrumi te Poljoprivredna zadruga TRS.

Intervju sa županom Božom Galićem U tijeku realizacija niza strateških županijskih projekata, najvažnije su poljoprivreda i drvna industrija

Kroz drugi projektni prijedlog, odnosno II. fazu, ukupne vrijednosti 35,9 milijuna kuna, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, razvijat će se i provoditi programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika. Uz škole u Vinkovcima i Iloku te Vukovarsko-srijemsku županiju i Razvojnu agenciju, partneri u ovoj fazi projekta su i Obrtničko-industrijska škola Županja, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek te Vinka Plus d.o.o.

– U okviru ovog projekta nabavit će se i dodatna specijalizirana oprema za strukovne škole uključene u projekt te definirati model funkcioniranja Regionalnog centra kompetencija kao i provesti intenzivna promotivna kampanja. Kroz projekt će se razviti tri standarda zanimanja i to agro-ekološki tehničar, agromeliorator, te tehničar u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu. Također će se razviti programi pomoćnik u peradarstvu za osobe s invaliditetom, te pomoćnik u hortikulturi za osobe s poteškoćama, navode iz Razvojne agencije.

Dodaju da će se kroz ove projekte ostvariti pozitivni učinci u poljoprivrednom, ali i drugim sektorima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa i šire. Navode da će se uspostavom Regionalnog centra za kompetenciju za poljoprivredu proširiti i modernizirati programi stručnog usavršavanja i strukovnog obrazovanja u podsektoru poljoprivrede te razviti kompetencije i vještine koje se na HZZ-u unazad 5. godina evidentiraju kao deficitarna zanimanja.

Šest je godina prošlo od razorne poplave u selima županjske Cvelferije “Poplave iz 2014. lekcija su iz koje smo naučili kako živjeti uz Savu”

Znanja u skladu s tržištem rada

Uspostavom Centra na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvodit će se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada. U tom smislu Centar bi zadovoljio potrebe tržišta rada na regionalnoj razini pružajući usluge za prilagođena i specifična strukovna znanja u sektoru poljoprivrede. Iz Razvojne agencije ističu kako je od 2018., a na inicijativu Vukovarsko-srijemske županije i Agencije, proveden koordinacijski postupak kroz savjetovanje i organiziran niz sastanaka s predstavnicima svih strukovnih škola s područja županije vezano za kandidiranje škola kao regionalnih centara kompetentnosti u pojedinim sektorima u svojstvu nositelja ili partnera.