Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Počinje gradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, radovi će trajati tri godine

Vinkovci će dobiti novu zgradu knjižnice, staru srušile granate 1991.

1/4
Foto: Branimir Bradarić
Na objektu knjižnice autor se zaigrao simbolikom Domovinskog rata te će na pročelju zgrade biti nepravilno postavljeni kosi „brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih brisoleja predstavljaju putanju gelera

Poslije godina iščekivanja i brojnih najava uskoro započinje gradnja nove zgrade vinkovačke gradske knjižnice koja će se graditi u ulici Kralja Zvonimira, odnosno na mjestu knjižnice srušene u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik uručio naknade roditeljima novorođene djece Uz naknadu, bebe dobile i prvu člansku iskaznicu u knjižnici

Slave 145 godina djelovanja

– Ovo je povijesni dan za našu knjižnicu. U godini u kojoj obilježavamo 145 godina djelovanja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci ovo je najljepši poklon koji smo mogli dobiti. Građani Vinkovaca konačno će dobiti knjižnicu 21. stoljeća, a knjižničari uvjete primjerene potrebama i zahtjevima modernog doba – rekla je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Foto: Branimir Bradarić

Navela je i da vinkovačka knjižnica ima više od 6500 korisnika, matična je knjižnica svim knjižnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u njezinu sastavu djeluje i bibliobus koji obilazi sva ona mjesta u županiji koja nemaju svoje knjižnice.

Iznimno zadovoljan skorim početkom radova na gradnji knjižnice je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da se već više godina stalno govori o novoj knjižnici pa da je čak postojao i jedan pokušaj koji na kraju nije imao dobre rezultate. Prema njegovim riječima, sada je okupljen tim u koji vjeruje da projekt gradnje knjižnice može izvesti do kraja.

Uskoro se otvara Poduzetnički inkubator Novi prostor i odlična prilika za male tvrtke

– U pitanju je ogroman novac i ogroman projekt koji ima iznimnu važnost za Vinkovce i sve njegove građane. Projekt je vrijedan oko 48 milijuna kuna i trebao bi biti završen u sljedeće tri godine. Financijska konstrukcija zatvorena je za ovu, a dijelom i za 2021. godinu te problema s dinamikom radova uvjetovanom osiguranjem potrebnih financijskih sredstava ne bi trebalo biti. Nova knjižnica trebala bi biti mjesto budućih sastanaka svih generacija Vinkovčana i plod je rada gradske uprave, mladih vinkovačkih arhitekata i vinkovačkih tvrtki – rekao je Bosančić.

Prostirat će se na 4500 m2

Treba znati i da je prijeratna zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koja se nalazila u Ulici Kralja Zvonimira, izgorjela u noći na 17. rujna 1991. nakon što je pogođena neprijateljskim granatama s knjižnim fondom. Glavni projektant i autor idejnog rješenja zgrade knjižnice Marko Milidrag kazao je da će se nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci prostirati na oko 4500 četvornih metara.

– Isprojektirali smo niskoenergetsku i modernu zgradu javne namjene koja se sastoji od podruma i tri nadzemne etaže. Zgrada se dimenzijama i volumenom potpuno uklopila u prostorni plan i vinkovački GUP, a ono po čemu je drugačija je njezin vizualni identitet koji je odraz današnjeg vremena i nas samih – rekao je Milidrag.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni Počele pripreme za 55. Vinkovačke jeseni koje se održavaju od 11. do 20. rujna Tema Vinkovačkih jeseni ove godine je “Curo draga iz sokaka moga”

Na objektu knjižnice autor se zaigrao sa simbolikom Domovinskog rata te će, budući da je vinkovačka knjižnica jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je uništena za vrijeme Domovinskoga rata, na pročelju zgrade biti nepravilno postavljeni kosi „brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih brisoleja predstavljaju putanju gelera. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenja od granata.