Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradonačelnik uručio naknade roditeljima novorođene djece

Uz naknadu, bebe dobile i prvu člansku iskaznicu u knjižnici

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić na dodjeli naknada najavio je i niže cijene vrtića do kraja ove godine

Otkako je postao gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić redovito u svojim izjavama ističe da od gradskoga proračuna moraju imati koristi svi članovi obitelji, bez obzira na generacije, pri čemu se posebna pozornost usmjerava na najmlađe. U skladu s time Bosančić je uručio novčane naknade roditeljima novorođene djece s područja Vinkovaca.

Spomen-ploča Juliju Domcu Sjećanje na utemeljitelja hrvatske farmacije

– Drago mi je da imamo novih 60-ak sugrađana i njihovim roditeljima želimo sreću i zadovoljstvo tijekom odrastanja njihovih mališana. Djeca su najveće blago svake zajednice i bez njih nema ni budućnosti. U gradskom proračunu imamo za ovu namjenu osigurano 620.000 kuna, a nadamo se da će biti potrebe i za povećanjem toga iznosa jer bi to značilo i veći broj djece – rekao je Bosančić.

Obnovljena i tri dječja igrališta

Inače, gradske naknade za novorođenu djecu s tisuću kuna u Vinkovcima su narasle na 2000 kuna. Dodao je da vinkovačke gradske vlasti ulažu puno u najmlađe stanovnike, i to ne samo putem rodiljskih naknada nego i u sklopu drugih projekata. Tako je Grad prošle godine obnovio tri dječja igrališta, radi se na obnovi osnovnih škola, a imaju i program kojim se osigurava po tisuću kuna svakom prvašiću, a po 500 kuna ostalim školarcima. Od ove godine, uz sve studente koji su ostvarivali pravo na stipendije, uvedene su stipendije i za srednjoškolce.

– Trenutačno radimo i na snižavanju cijene dječjih vrtića što bi se trebalo realizirati do kraja godine – najavio je Bosančić.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni Počele pripreme za 55. Vinkovačke jeseni koje se održavaju od 11. do 20. rujna Tema Vinkovačkih jeseni ove godine je “Curo draga iz sokaka moga”

Inače, prvi put Grad Vinkovci i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci darivali su sve novorođene bebe s područja grada Vinkovaca paketićem dobrodošlice koji sadržava informativni letak o potrebi i važnosti čitanja djeci od najranije dobi, člansku iskaznicu knjižnice te bebinu prvu slikovnicu.

– Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da počnu čitati naglas djetetu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te da bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Važan cilj je i poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu – rekla je ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić.

Zadovoljni i roditelji

Zadovoljni su i roditelji koji ističu da je svaka pomoć pri odrastanju djece, a posebno onih najmlađih, svakako dobro došla i hvale vrijedna, posebno u vrijeme kada svi govore o demografiji i raznim demografskim mjerama.

Tijekom 2019. godine Vinkovci su bili jedno veliko gradilište Gradile su se ceste, nogostupi, parkirališta, dječja igrališta, uređivalo groblje...

– Povećanje rodiljskih naknada dočekali smo svi s osmijehom na licu jer ipak je riječ o znatnom povećanju koje dobro dođe pri kupnji opreme za bebe, hrane, pelena... Za prvu iskaznicu Gradske knjižnice nisam ni znala, ali i to je lijepo i poticajno i svakako će dobro doći u odgoju djece – rekla je Jelena Ukić, majka malenog Šimuna.