Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Započinje rekonstrukcija pročistača otpadnih voda u Velikom Korenovu

Posljednji korak k dovršetku najvećeg projekta u Bjelovaru

Foto: Bjelovar
– Ova će priča odrediti sljedećih deset godina Bjelovara. Naime, završni stupanj pročišćavanja otpadnih voda ima iznimno  malo gradova. Svjestan sam da građani možda nemaju takvu percepciju, no sa stručnog je stajališta zaista tako – kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Nedavnim potpisivanjem ugovora s izvođačem radova za rekonstrukciju 32 godine starog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Korenovu utrt je put za posljednji korak koji vodi k završetku najvećeg projekta u povijesti Bjelovara, 257 milijuna kuna 
vrijedne aglomeracije. Ugovor o rekonstrukciji pročistača u naselju dva kilometra udaljenom od Bjelovara “težak” je 122,331.634,41 kunu i odnosi se na projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju te probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i dispozicije mulja.

To je ujedno najvredniji i posljednji ugovor unutar projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže koju su Vodne usluge do sada provodile po bjelovarskim ulicama.

Za 34 mjeseca

Gradonačelnik Dario Hrebak napomenuo je kako će se otpadne vode u budućnosti obrađivati s pomoću nove, suvremene tehnologije dodavši da malo gradova ima završni stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Cijeli projekt rekonstrukcije pročistača, prema ugovoru, trajat će 34 mjeseca.

– Ova će priča odrediti sljedećih deset godina Bjelovara. Naime, završni stupanj pročišćavanja otpadnih voda ima iznimno  malo gradova. Oko pročišćivača se vuku razne afere – ili su preplaćeni ili na javnim nabavama nisu mogli biti realizirani jer su cijene 
bile drastično veće od onoga što je projektirano. Bilo je i slučajeva da nešto s pročišćivačima nije bilo u redu. Mi ćemo zahvaljujući ovom  projektu otpadne vode bez ikakvih problema moći puštati u vodotokove. Ovo je posljednji korak do završetka aglomeracije za koju dobivamo pohvale nadležnih službi. Svjestan sam da građani možda nemaju takvu percepciju, no sa stručnog je stajališta zaista tako – kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

U sklopu aglomeracije prema različitim je komponentama planirano sklapanje ukupno 11 ugovora. Najvažniji je onaj u iznosu od 66 milijuna kuna za vodovodnu mrežu. On je sada u završnoj fazi. Oprema koja je isporučena prošle godine išla je putem šest ugovora vrijednih 12 milijuna kuna. Potpisani su i ugovori za nadzor, vođenje projekta, vidljivost i promidžbu.

Posljednji se ugovor iz tog paketa odnosi na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Korenovu. Postupak javne nabave tu je trajao pune dvije godine, a prema zahtjevima ponuditelja bilo je određenih izmjena i dopuna dokumentacije.

Odbijene žalbe

– Imali smo četiri žalbe, no one su odbijene. Postupak je zaključen u ovoj godini, a ugovor potpisan 28. lipnja. Sad nam slijede 
34 mjeseca realizacije. Projekt je specifičan po tome što izvođač projektira, ishoduje dozvole, gradi uređaj, stavlja ga u funkciju i 
pušta u upotrebu. Direktivom EU propisan je dodatni stupanj pročišćavanja otpadnih voda za treći stupanj. U našem slučaju riječ je o dvostupanjskom uređaju, stoga moramo imati i taj treći kojim se iz vode izdvajaju dušik i fosfor. To je ta najvažnija razlika. Potrebno je podići kvalitetu pročišćavanja – rekao je predsjednik uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

Istodobno s potpisivanjem ugovora nastavljen je dovršetak asfaltiranja bjelovarskih ulica kojima je prošla aglomeracija, odnosno rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže. Jedna od njih je i Ulica Ivana Gorana Kovačića čiju je obnovu kolnika u cijeloj širini Grad Bjelovar financirao s oko 400 tisuća kuna.

– Želimo svakog tjedna asfaltirati jednu ili dvije ceste gdje je završila aglomeracija – rekao je gradonačelnik Hrebak.