Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Split

Postavlja se videonadzor u staroj gradskoj jezgri

1/5
Foto: Grad Split
Nadzor je postavljen i na sve osnovne škole u gradu, a planira se i postavljanje kamera za evidentiranje prekršaja u prometu na frekventnijim stanicama javnog prijevoza

Četrnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri u Splitu uskoro će biti pokriveno nadzornim kamerama. Kamere se postavljaju na Trumbićevoj obali (pokraj javnog wc-a na Matejušci i na ribarskom parking kraj Sv. Frane), pokraj Hotela Bellevue (fontana), u Ulici Kralja Tomislava (Glazbena škola Josip Hatze), na Trgu Gaje Bulata (HNK), u  Strossmayerovom parku (Zlatna vrata i Hrvojeva ulica), nadzirat će se i Galerija Umjetnina, Stara gradska vijećnica na Narodnom trgu, Marmontova ulica na spoju Nigerove i Tončićeve ulice, Peristil, ulaz u Dioklecijanove podrume s Rive te područje oko spomenika dr. Franje Tuđmana.

Nova mjera na javnom savjetovanju Roditeljima njegovateljima Grad će isplaćivati 500 kuna mjesečno

Pored toga u posebno opremljenoj prostoriji u sklopu zgrade Gradske uprave (CDS – tehnička soba) smještaju se poslužitelji velikog kapaciteta za snimanje svih videosignala s navedenih lokacija, kao i klijentska računala za pregledavanje snimki i upravljanje sustavom.

Realizacijom ovog sustava stvara se funkcionalna platforma kojom će gradske službe nadzirati javne površine. Stalnim promatranjem, prikupljanjem i pregledavanjem snimki nadzornih kamera omogućit će se kvalitetniji rad komunalnih i prometnih službi te Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ovaj sustav je i preduvjet daljnjeg razvoja niza „pametnih rješenja“ koji se naslanjaju na videonadzorne sustave. Integracijom ovog sustava tehničke zaštite s drugim prometnim, komunalnim i geoinformacijskim sustavima, a njihovim objedinjavanjem u jednu funkcionalnu cjelinu stvorit će se dragocjen višenamjenski alat. 

Projektne lokacije definirane su temeljem sigurnosnog elaborata „Sigurnosna prosudba javnih površina grada Splita i plan štićenja“, a na njima će se postaviti ploče s upozorenjem da se javne površine snimaju.

Ugovorni pružatelj usluge tehničke zaštite je tvrtka Euro Contego d.o.o. Kamere postavlja Electronic Security d.o.o., a projekt je vrijedan 1,747.331,82 kune.

Tehnološki park Vlada darovala Splitu dio vojarne u Dračevcu

Osim samog centra grada nadzor je postavljen i na sve osnovne škole u gradu, a u planu je unaprjeđenje postojećeg sustava. Također, kroz projekt Marjan 2020., postavljaju se nove usporedive kamere na ključna područja Park šume Marjan, a planira se i postavljanje kamera za evidentiranje prekršaja u prometu na frekventnijim stanicama javnog prijevoza. Kako se ujedno radi o prilično skupim i kompleksnim sustavima, sustav prometnog video-nadzora, ali i nekih većih objekata projekt će biti prijavljen na natječaj EU u sljedećem programskom razdoblju.