Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Potvrđeno dobro stanje

Potkornjak na Marjanu gotovo nestao

Foto: Grad Split
Na temelju ulova iz feromonskih klopki, u pregledu 9. i 10. srpnja ponovno je potvrđeno opadanje potkornjaka, odnosno vrlo niski ulov, a zamijećena je velika aktivnost prirodnih neprijatelja potkornjaka, Temnochila caerulea. Sakupljeni podaci također ukazuju i na zaustavljanje umiranja velikog broja borova

I u drugom Izvješću o stanju Marjanske šume, koje je Gradu Splitu podnio dr.sc. Milan Pernek ispred Hrvatskog šumarskog instituta, ponovno je potvrđeno opadanje potkornjaka i pad broja zaraženih stabala na Marjanu.

„Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti“ Tradicijske kućice na Marjanu idu u obnovu

Podsjetimo, u prvom Izvješću iz svibnja ove godine zaključeno je da je mediteranski potkornjak u fazi retrogradacije te su zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode, što je Stožer civilne zaštite Grada Splita i zatražio od Splitsko-dalmatinske županije.

Na temelju ulova iz feromonskih klopki, u pregledu 9. i 10. srpnja tako je ponovno potvrđeno opadanje potkornjaka, odnosno vrlo niski ulov, a zamijećena je velika aktivnost prirodnih neprijatelja potkornjaka, Temnochila caerulea. Sakupljeni podaci također ukazuju i na zaustavljanje umiranja velikog broja borova.

Novi stupanj transparentnosti proračuna Bit će moguć uvid u gradske financije i proračunske transakcije

- Kontinuirano praćenje stanja šume i populacije potkornjaka će se nastaviti kroz čitavu 2020. godinu, što će pratiti izvješćivanje u cilju da se na svaku negativnu promjenu može što hitnije reagirati. Populacija potkornjaka prati se na 10 aktivnih feromonskih klopki na kojima se feromonski pripravak redovito mijenja, posljednji put 9. srpnja. Rizici koji se prate, visoka temperatura, suša, vjetrolomovi i vjetroizvale, zasad nisu izazvali poremećaje u šumskom ekosustavu – zaključuje dr.sc. Milan Pernek u svom Izvješću.