Izbornik
Naslovnica Gradovi Drniš
Projekt od 1,9 mil. kuna

Potpisan ugovor o valorizaciji kulturne baštine u Danilu i Drnišu

Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Muzej grada Šibenika je za taj projekt iz Europe dobio oko 1,4 milijuna kuna.

Predstavnici Muzeja grada Šibenika i Muzeja grada Drniša potpisali su u utorak ugovor o sufinanciranju valorizacije kulturne baštine u Danilu i u Drnišu s ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislavom Petrićem, a svečanosti potpisivanja bio je nazočan i premijer Andrej Plenković.

Muzej grada Šibenika javio se u siječnju ove godine na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih razvojnih programa utemeljenih na obnovi kulturne baštine te je za taj projekt, vrijedan 1,9 milijuna kuna, iz Europe dobio oko 1,4 milijuna.

"Grad Šibenik nastoji maksimalno iskoristiti sredstva europskih fondova, a to danas pokazuju i konkretni rezultati. Uz revitalizaciju tvrđava, tim projektom oživjet će i drugi, povijesno arheološki vid naše bogate baštine što otvara nove mogućnosti oživljavanja prostora koji su dosad bili zanemareni", rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je danas nastojao steći uvid u sve projekte i probleme vezane uz grad Šibenik i Šibensko-kninsku županiju te je šibenskome Muzeju čestitao na uspješno povučenim nepovratnim financijskim sredstvima.

Ministrica Žalac rekla je kako je potpisivanjem tog ugovora osiguran novac za projektnu dokumentaciju vezanu za valorizaciju kulturne baštine u Danilu.

Nepovratna financijska sredstva iz EU fonda dobio je i Grad Drniš za izradu projektne dokumentacije za obnovu kulturnih dobara na području grada – bivšega Đačkog doma, lokaliteta Gradine, starog kina i društvenog doma. 

Vrijednost projektne dokumentacije procijenjena je na 3,6 milijuna kuna, a EU fondovi će financirati oko 85 posto projekta.