Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
EU novac

Potpisan ugovor za aglomeraciju Novalja vrijedan 310 milijuna kuna

Aglomeracija Novalja
Foto: Grad Novalja
Projekt obuhvaća sanaciju i dogradnju javnog sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Novalja i projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Novalja

U Hrvatskim vodama su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovori o sufinanciranju za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području gradova: Novi Vinodolski, Novalja, Umag i Vrbovec. Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i krajnji korisnici, vodno-komunalne tvrtke. Ispred Grada Novalje potpisivanju su nazočili gradonačelnik Ante Dabo i direktor Komunalija d.o.o. Neven Korda.

Ukupna vrijednost četiri projekta iznosi 1,5 milijardi kuna od čega je 852 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU što predstavlja 10,68% ukupno alociranih sredstava za projekte vodno – komunalne infrastrukture. Razdoblje provedbe projekata je od 2018. – 2023. godine.

Projekti iz Razvojnog sporazuma potpisani su na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Županija kao hrvatska perjanica u povlačenju novca iz EU U pet mjeseci odobreno 50 projekata od 131,8 milijuna kn

- Sad nakon ovog djela procesa, zapravo slijedi onaj najvažniji, a to su natječaji i izvođenje radova. Ono čemu se veselim je to da smo ušli u prvu fazu apsorpcije ovih milijardu i pol kuna, no ono što preostaje je teži dio posla - rekao je ministar Ćorić.

Vrijednost projekta aglomeracije Novalja iznosi 310,4 milijuna kuna od čega su bespovratna EU sredstva 172,5 milijuna kuna (69,46 %), a nacionalno sufinanciranje 75,8 milijuna kuna (30,54%). Razdoblje provedbe projekta je najkasnije do kraja 2022. godine.

Projekt obuhvaća sanaciju i dogradnju javnog sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Novalja i projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Novalja. Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda te povećati broj priključenosti na sustav odvodnje za 6750 stanovnika.

Sanacijom dijelova postojećeg sustava odvodnje spriječit će se onečišćenje tla i voda, a izgradnjom proširenja javnog sustava odvodnje prikupit će se dodatne količine otpadnih voda koje se trenutačno neadekvatno ispuštaju i zbrinjavaju. Osigurat će se i dovoljne količine kvalitetne pitke vode za vodoopskrbu stanovništva, a dogradnjom vodospremnika na lokaciji „Komorovac“ stvorit će se dovoljne rezerve pitke vode te time izbjeći „kritična“ stanja vodoopskrbnog sustava koja se javljaju za vrijeme turističke sezone.

Projekt Bastica II. faza Pomoć za 43 poljoprivredna gospodarstva Potpisana tri ugovora za sustav navodnjavanja Baštica - II. faza

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ do sada je odobreno ukupno 35 projekata što predstavlja 94% alociranih sredstava. Ukupno odobrena bespovratna EU sredstva za vodnokomunalne projekte koje su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iznose 7,5 milijardi kuna.

- Naš cilj je maksimalno iskoristiti dostupnu alokaciju, a samim time i povećati dostupnost vode za ljudsku potrošnju, očuvati tlo i podzemne vode te osigurati kvalitetniji život s obzirom na to da će se oko 30.000 stanovnika u ovim gradovima i općinama spojiti na sustave odvodnje - zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Jelena Hrgović i Gabrijela Žalac Potpisan sporazum Za projekte 13 gradova i općina koji ulaze u aglomeraciju 46,6 mil. eura