Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Pomoć za 43 poljoprivredna gospodarstva

Potpisana tri ugovora za sustav navodnjavanja Baštica - II. faza

Projekt Bastica II. faza
Foto: Zadarska županija
U programu ruralnog razvoja vodi se 9 projekata vrijednosti oko 300 mil. kuna, u sklopu kojih će biti 3800 ha novih navodnjavanih površina u RH

U Domu Zadarske županije potpisana su tri Ugovora za sustav javnog navodnjavanja Baštica – II. faza (Smilčić), Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Baštica –II faza (Smilčić) s Braco-Kop d.o.o., Ugovor o uslugama stručnog projektantskog nadzora nad građenjem sustava javnog navodnjavanja Baštica – II. faza (Smilčić) s Hidrokonzalt–projektiranjem d.o.o. i Ugovor o uslugama koordinatora II zaštite na radu u tijeku građenja sustava javnog navodnjavanja Baštica –II. faza (Smilčić) s tvrtkom Inspekt d.o.o.

Pomoć poljoprivrednicima

U ime Županije ugovor je potpisao župan Božidar Longin, u ime Hrvatskih voda direktor Zoran Đuroković, direktor tvrtke Braco-Kop d.o.o. Tomo Garić, direktor Hidrokonzalt-projektiranje d.o.o. Jerko Polić te direktor tvrtke Inspekt d.o.o. Marijo Vrdoljak.

Župan Longin istaknuo je dobru suradnju sa Hrvatskim vodama te podsjetio na lanjsku veliku sušu kada su stradale brojne poljoprivredne kulture. Naveo je da nas turizam pokreće i daje dodanu vrijednost, ali i da nam je jedna od osnovnih gospodarskih grana poljoprivreda pa su sustavi navodnjavanja od iznimne važnosti.

Baštica II Počele pripreme za novi sustav Za projekt navodnjavanja Baštica II stiglo šest ponuda

Direktor Voda Đuroković rekao je kako se u programu ruralnog razvoja trenutačno vodi devet projekata očekivane vrijednosti oko 300 milijuna kuna, u sklopu kojih će biti izgrađeno 3800 ha novih navodnjavanih površina u Hrvatskoj.

– Vidimo da su hidrološke ekstremne situacije sve učestalije, tako da je ovo naš način prilagodbe tim klimatskim promjenama. Na taj način pomažemo i našim poljoprivrednicima da mogu uči u tržišnu utakmicu i da ponudimo domaće autohtone proizvode – istaknuo je Đuroković.

Većina novca iz EU

Izgradnjom Sustava navodnjavanja Baštica - II faza, Smilčić omogućit će se navodnjavanje 158 ha poljoprivrednih površina u vlasništvu 43 poljoprivredna gospodarstva. Opći ciljevi projekta su povećanje kvalitete korištenja područja u poljoprivredne svrhe; omogućavanje korištenja područja za uzgoj novih kultura, održivo upravljanje resursima, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i zadržavanje stanovništva u ruralnom području.

Za izgradnju navedenog sustava navodnjavanja procijenjene vrijednosti 23,151.037 kn s PDV-om osigurana su sredstva koji je Zadarska županija sklopila 11. svibnja 2017. s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koja je temeljem navedenog ugovora odobrila županiji potporu u najvišem iznosu od 22,889.973,00 kuna od čega iznos potpore od EU iznosi 85%, a Hrvatske 15 posto.

Opća bolnica Zadar Objavljeno financijsko izvješće županijskog medicinskog sektora Opća bolnica Zadar 2017. godinu završila s dva milijuna kuna plusa