Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija kao hrvatska perjanica u povlačenju novca iz EU

U pet mjeseci odobreno 50 projekata od 131,8 milijuna kn

Projekti iz Razvojnog sporazuma potpisani su na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: Kristijan Toplak
Puno će to značiti stanovnicima naše županije. Slavonija će zahvaljujući Vladi RH postati veliko gradilište, ističe župan Igor Andrović

Potpis koji je u nedavno u Vinkovcima stavio virovitičko-podravski župan Igor Andrović na pet strateških projekata, "teških" ukupno 156,5 milijuna kuna, uz dodatnih 60 milijuna kuna za prirodnu baštinu i projekte općina i gradova iz ove županije, predstavlja najznačajnije ulaganje u posljednjih 15 godina. Rekordne su to investicije, ističe se, i u Virovitičko-podravsku županiju, ali i u Slavoniju, koja je u više od 130 projekata dobila 1,3 milijarde kuna.

Cesta od Crnca do Čađavice Nova cesta Od Crnca do Čađavice za 20 minuta manje

Gradit će se tako Centar za kulturu zdravlja u derutnom dvorcu Janković u Cabuni, što će stajati 39,5 milijuna kuna. Niknut će i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, težak 36 milijuna kuna. Nastat će i Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici, za 9 milijuna kuna. Za gradnju Multifunkcionalne građevine za poljoprivredne i gospodarske manifestacije u Virovitici (Viroexpo) osigurano je 14 milijuna kuna. Uređenje Turističko-rekreativnog centra "Jezero – Hercegovac – Ružica Grad" Orahovica projekt je vrijedan 58 milijuna kuna.

Nova oaza za turiste

Sve će se to graditi zahvaljujući Razvojnom sporazumu u Virovitičko-podravskoj županiji, potpisanom na nedavnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

– Puno će to značiti za naše stanovnike i zahvaljujem se Vladi RH i svima koji su sudjelovali u stvaranju Razvojnog sporazuma. Slavonija će zahvaljujući ovoj Vladi postati veliko gradilište uz najveća ulaganja u zadnjih 15 godina. Ovih pet projekata za cijelu našu županiju iznimno je značajno, kako na razini zdravlja u Cabuni, tako i turizma u Orahovici, koja je naša turistička perjanica i dobit će smještajne kapacitete kod Orahovačkog jezera. Sporazum će puno značiti i za mljekare, poljoprivrednike, a naš Viroexpo, jedan od tri najznačajnija gospodarska sajma u Hrvatskoj, dobit će svoje središte i više se neće seliti s lokacije na lokaciju – istaknuo je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija Potpisani ugovori vrijedni 43 milijuna kuna Navodnjavat će se još 1000 hektara do 2020. godine

On zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću jer će sirana i hala Viroexpo, iz Razvojnog sporazuma, biti financirani nacionalnim sredstavima iz proračuna Ministarstva poljoprivrede.

A to je samo nastavak kontinuiranog prijavljivanja na EU projekte.

Naime, od 24. veljače do 20. srpnja, između dvije sjednice Savjeta, Županija je s Regionalnom agencijom VIDRA prijavila 156 projekata vrijednih 135,8 milijuna kuna. Istodobno, odobreno je 50 već ranije prijavljenih projekata od 131,8 milijuna kuna.

Najviše novca po glavi

Virovitičko-podravska županija s VIDRA-om tako je i dalje u hrvatskom vrhu po povlačenju EU sredstava. Vodeća je u Hrvatskoj po povlačenju EU novca po stanovniku.

posao Projekt “Zaželi” Za tri općine odobreno po dva milijuna kuna

Po podacima koji obuhvaćaju dobivanje EU sredstava od međunarodnih organizacija i institucija te tijela EU, ova je županija povukla 1.617,76 po glavi stanovnika. Najviše novca, 50 milijuna kuna, stiglo je za promicanje održivog razvoja prirodne baštine, za projekte Križnica, Dravska priča i EPIcentar Sequoia. Prošlo je i deset projekata energetske obnove u zgradama javnog sektora, vrijednih 34,2 milijuna kuna. Potpisan je ugovor za izgradnju Tehnološkog inovacijskog centra u Virovitici, vrijednog 17,6 milijuna kuna.

U sklopu natječaja Zaželi, potpisani su ugovori za četiri projekta od 11 milijuna kuna. Potpisani su i ugovori za dva sustava navodnjavanja, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, za oko 43 milijuna kuna, a navodnjavat će se novih 1000 hektara plodnih virovitičko-podravskih polja.

Uskoro se očekuje i početak radova na novim poduzetničkim inkubatorima u Slatini, Orahovici i Pitomači.

Najbolji orači u Virovitičko-podravskoj županiji Županijsko prvenstvo Najbolji orači Hrvoje Matijaško i Darko Matić