Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Vrijednost projekta iznosi nešto više od 70.000 eura

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije učeničkog doma

U SKLOPU ZGRADE u kojoj će biti učenički dom bit će i radionice za praktičnu nastavu što će u konačnici znatno unaprijediti kompetencije učenika, istaknula je ravnateljica srednje škole
1/2
Foto: Čazma
Dom u Čazmi nužan je kako bi učenici iz drugih krajeva popunili programe srednje škole, istaknuo je gradonačelnik, a inicijator ovog projekta je Grad Čazma

U Srednjoj školi Čazma ovih je dana u prisustvu župana Marka Marušića i gradonačelnika Čazme Dinka Piraka ravnateljica Irena Ivanović potpisala ugovor za projekt izrade projektne dokumentacije za "Dom Školskog centra Čazma" s predstavnicima zajednice ponuditelja PASE Consulting i Zip arhitektonski studio Zagreb.

Pomoć županije

Vrijednost projekta iznosi nešto više od 70.000 eura, od čega će se 90 posto iznosa financirati novcem iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a preostalih 10 posto iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inicijator pokretanja projekta gradnje učeničkog doma je Grad Čazma. Gradonačelnik Pirak istaknuo je kako je dom u Čazmi nužan kako bi učenici iz drugih krajeva popunili sve programe čazmanske Srednje škole. Dodao je kako je demografska situacija u Čazmi, kao i u većini krajeva Hrvatske loša, a ovo je jedan od koraka kojim bi se, barem malo, ta situacija mogla promijeniti.

– Čazma je već prepoznata po svojim strukovnim zanimanjima. Ona su uvijek vezana uz tvrtke s ovog područja. Prije svega je to Čazmatrans, koji je još uvijek najveće prijevozničko poduzeće putničkog prometa u Hrvatskoj, pa i drugih manjih tvrtki koje rastu u ozbiljne tvrtke, u kojima učenici mogu odraditi i praktični dio. Naravno, tu je i gimnazija, koju isto tako želimo zadržati u ovom gradu, ali i neki novi smjerovi. Tridesetak učenika nije veliki kapacitet, ali krenimo s time pa da đački dom proširimo u budućnosti – rekao je gradonačelnik i zahvalio Županiji što je prepoznala projekt, ali i čazmanskoj Razvojnoj agenciji koja je odradila prijavu za srednju školu.

– Svi smo tu partnerski zajedno, to je dobar primjer da smo ovako okupljeni i siguran sam da će onda i projekt imati dobar rezultat – zaključio je gradonačelnik.

Zadržati mlade

Župan Marušić rekao je da je ovo dobar korak u zadržavanju mladih u Čazmi, ali i privlačenju drugih učenika koji žele pohađati školu na području grada Čazme. Ravnateljica Srednje škola Čazma Irena Ivanović zaključila je da će đački dom osigurati opstojnost škole budući da svaka srednja škola izravno ovisi o broju učenika koji je pohađaju.

– Demografska slika, nažalost, nije blistava, tako da ovisimo o učenicima koji nam dolaze iz udaljenijih područja. Da bismo ih mogli primiti, potrebna je infrastruktura, što prometna, kako bi mogli svakodnevno putovati, ali u idealnoj situaciji da im se osigura smještaj u gradu u kojem se obrazuju. Isto tako, izvorna zamisao je da učenički dom u sklopu zgrade u svom sastavu ima i radionice za praktičnu nastavu kojima bi se znatno unaprijedile kompetencije naših učenika – rekla je Ivanović.

MLADI su bili izuzetno zainteresirani i iskazali su svoje potrebe u gradu, posebno uvođenje lokalnog javnog prijevoza Održane radionice u sklopu projekta za mlade Digitalna participacija – pametni građani za pametan grad PREMA PODACIMA Ministarstva financija grad Vinkovci je osmi grad po uspješnosti povlačenja novca iz EU fondova Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA Vinkovcima tijekom sedam godina 270 milijuna eura NAJVEĆI INTERES bio je za polaganje majstorskih ispita za autoservisera, bravara i strojobravara. Trojica majstora položila su ispite za majstorski status u dva zanimanja Ovi ispiti provode se od 1996. godine i dosad ih je položeno više od 900 Majstorske ispite u Međimurju polagali i kandidati iz Njemačke