Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA

Vinkovcima tijekom sedam godina 270 milijuna eura

PREMA PODACIMA Ministarstva financija grad Vinkovci je osmi grad po uspješnosti povlačenja novca iz EU fondova
1/2
Foto: Grad Vinkovci

Tijekom proteklih godina Vinkovci su prilično promijenili vizuru, a osnovni razlog tome je realizacija niza vrijednih projekata. U svemu tome jednu od ključnih uloga imala je Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA koja stoji iza gotovo svih ili barem velike većine tih projekata. Upravo na temu dosadašnjeg rada Agencije kao i daljih planova direktorica Agencija Danijela Slipčević održala je predavanje pod nazivom "Investicije za budućnost i unapređenje gospodarstva grada Vinkovaca kroz Europske fondove". Podsjetila je da je VIA prošle godine obilježila deset godina postojanja te da je to i putem ovoga predavanja obilježila na način da je kroz tri dijela predavanja prikazala što su do sada radili i kako EU fondovi utječu na razvoj Vinkovaca.

Tijekom prvog dijela predavanja Slipčević je donijela osvrt na rad same Agencije, odnosno čime se bavi i o kakvim je projektima riječ. Drugi dio bio je usmjeren prema deset godina Hrvatske u Europskoj uniji, s naglaskom na to koji su se projekti u gradu proveli i koji se planiraju provesti.

– Riječ je o pet velikih strateških projekata, a tu su i ulaganja u infrastrukturu i društvo kako bi se podigla razina kvalitete života. Samim time, ako se u obzir uzmu prihvaćeni projekti, Vinkovci će u sedmogodišnjem razdoblju iskoristiti 270 milijuna eura europskih sredstava što je ogroman novac koji će donijeti ne samo niz velikih projekata i korist građanima nego će i usmjeriti razvoj grada u godinama koje dolaze. Na svaki euro uložen u VIA-u vratili smo 15 eura – rekla je Slipčević.

Istaknula je i kako je prema podacima Ministarstva financija, što pokazuju i statistike, grad Vinkovci osmi grad u Hrvatskoj po uspješnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

– Mislim da se imamo čime ponositi iako smo svjesni da uvijek može bolje. U svakom slučaju mi ćemo se u narednom razdoblju potruditi povući što više sredstava i tako unaprijediti naš grad, društvo, povećati socijalnu uključenost i unaprijediti naše gospodarstvo – zaključila je Slipčević. 

POVRAT INVESTICIJE, kažu u tvrtki Ukop, trebao bi se prema izračunu projektanata ostvariti za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok, tvrtka će ostvariti i dodatne uštede Grad Osijek je dvije godine zaredom hrvatski Eco city Na osječkom Centralnom groblju završena gradnja sunčane elektrane Na potpisivanju je bio župan Nikola Dobroslavić, zamjenik Joško Cebalo i načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić Vrijednost 1,6 milijuna € Potpisan ugovor o gradnji obilaznice naselja Mravinca Počeo je projekt Lješnjomedska rapsodija moga kraja čiji je prijavitelj Strukovna škola Virovitica Projekt Počela Lješnjomedska rapsodija moga kraja