Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Poljoprivreda

Potpore Grada Bjelovara za pčelare i vlasnike junica

Foto: Grad Bjelovar
Za 60 pčelara koji su predali zahtjeve za svoje 5073 košnice protekli je tjedan isplaćeno nešto više od 150 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Moguće je bilo dobiti 40 kuna po košnici, a najviše 4000 kuna.

Grad Bjelovar nastoji svake godine pružiti što adekvatniju podršku poljoprivrednicima, među ostalim i putem različitih potpora. Ove godine, kada je bjelovarske poljoprivrednike pogodila suša zbog koje je na području županije proglašena elementarna nepogoda, pomoć je poljoprivrednicima potrebnija nego ikad. K tome, potkraj svibnja na Bilogori su u nezapamćenom trovanju pčela uginuli milijuni medonosnih kukaca.

Dugogodišnja suradnja

S obzirom na to da je potpora za očuvanje pčelinjih košnica jedna od prepoznatih gradskih potpora za poljoprivrednike, za 60 pčelara koji su predali zahtjeve za svoje 5073 košnice protekli je tjedan isplaćeno nešto više od 150 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Moguće je bilo dobiti 40 kuna po košnici, a najviše 4000 kuna.

Nakon javnog natječaja, Bjelovarac Zvonimir Žarec imenovan je prvim direktorom Termi Bjelovar Terme Bjelovar prijavljuju 250 milijuna kuna vrijedan projekt toplica

– Već pet godina imamo sjajnu suradnju i naši poljoprivrednici znaju da grad stoji iza njih. Ove smo godine isplatili 492.620 kuna raznih potpora, a ukupno je na naše mjere apliciralo 157 poljoprivrednih gospodarstava s gradskog područja – rekao je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić tijekom posjeta Kolarevu Selu i obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Vere Marušić, koja je za svoj pčelinjak također dobila gradsku potporu.

– S četiri tisuće kuna bez problema se može opremiti jedna punionica meda – kazala je pčelarica. Zbog nedavnog pomora pčela na njezinu su gospodarstvu sad 63 košnice, a bilo ih je više od stotine.

– Isplaćeni novac za nas pčelare jako je velik i važan. Ovom smo sezonom jako zadovoljni, a posljednja tako uspješna, posebno po prinosu bagrema, bila je 2018. Što se cijena meda tiče, porasle su zbog velikog poskupljenja ambalaže. Pčelari su za prihranu mogli nabaviti dovoljne količine šećera, no nama šećer nije ni potreban – rekla je Vera Marušić.

Bjelovar brine o svojim učenicima Za bolje škole utrošeno gotovo pola milijuna kuna

Njezin je OPG obišao i Goran Pranjić, predsjednik pčelarske Udruge Bilogora, ujedno i predsjednik županijskog Pčelarskog saveza, koji kaže da nakon nekoliko teških i iscrpljujućih godina zbog uspješne ovogodišnje sezone pčelari konačno mogu malo odahnuti. Pranjić je istaknuo i kako bjelovarski pčelari izvrsno surađuju s Gradom Bjelovarom, što se očituje i u sudjelovanju pčelara na nizu gradskih manifestacija. Pčelarska udruga u suradnji s gradom već tradicionalno u gradskom središtu organizira u povodu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja "Dane meda", koji će se održati ovoga tjedna, od 23. do 25. rujna.

– Gotovo da i nema mjeseca da s gradom nešto ne radimo. Sudjelujemo na Terezijani, uskrsnim i božićnim događanjima, pčelarskom sajmu, proljetnom i jesenskom sajmu u Gudovcu... Gradu Bjelovaru zahvaljujem na potporama, jer na njih uvijek možemo računati – kaže Pranjić.

Mjere za ublažavnje posljedica energetske krize Bjelovar neće dizati cijene komunalnih usluga

Zadržati broj grla

U sklopu programa potpora poljoprivredi Grada Bjelovara isplaćene su potpore male vrijednosti za uzgoj i držanje prvotelki u 2022. godini. S ovom potporom nastoji se zadržati broj rasplodnih grla na bjelovarskom području kao i ukupan broj matičnih grla. Na javni se poziv javilo 14 poljoprivrednih gospodarstava, a potpore su ukupno vrijedne 105 tisuća kuna.

Vlasniku OPG-a Ferenčić iz Galovca Željku Ferenčiću u ovoj je godini odobren i isplaćen najveći iznos koji se može ostvariti za tu potporu u jednoj godini. Riječ je o iznosu od 15 tisuća kuna za pet junica, a na tom OPG-u trenutačno ih je šest.