Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Gradonačelnik Željko Burić obišao Dolački bedem:

Povijesna baština naše je blago i radimo na njenoj valorizaciji

Foto: Šibenik
Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik izvodio je konzervatorsko-restauratorske radove obnove na bedemu vrijedne 720 tisuća kuna

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima obišli su Zapadni ili Dolački bedem u povijesnoj jezgri grada Šibenika, na kojem je okončana treća faza konzervatorsko-restauratorskih radova. Radove je izvela tvrtka Kor d.o.o. za restauratorske usluge iz Splita.

Proteklih nekoliko godina Grad Šibenik izvodio je konzervatorsko-restauratorske radove obnove na bedemu vrijedne 720 tisuća kuna, od čega je putem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u  kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

– Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na cijeloj istočnoj jadranskoj obali te je utvrđivanje grada bilo od velike važnosti, posebice kada je nailazila opasnost od turskih osvajanja. Uz naše četiri tvrđave, upravo su i fortifikacijske  zidine vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika i bogate povijesne baštine, stoga nam je izuzetno važno restaurirati ih, zaštititi i valorizirati – kazao je gradonačelnik Burić.

Radovi su se odvijali pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku.