Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Predložite kako da budemo još bolji pametni grad

Foto: Grad Zaprešić
Koncept pametnog grada shvaća se poprilično široko, uključujući sve elemente tehnološki naprednog, ali i okolišno održivog i društveno uključivog razvoja

Grad Zaprešić započeo je s pripremom Strategije razvoja pametnog grada kojom je Zaprešić definiran kao “Mali europski grad visoke kvalitete života”.

Ranim učenjem njemačkog do prednosti na tržištu rada Besplatni programi njemačkog jezika za učenike održavaju se dva puta tjedno

Kako se koncept pametnog grada shvaća poprilično široko, uključujući sve elemente tehnološki naprednog, ali i okolišno održivog i društveno uključivog razvoja, namjera je da Strategija obuhvati elemente razvoja digitalne uprave i usluga građanima, napredne i učinkovite komunalne infrastrukture, inovativnog gospodarstva, aktivnih i obrazovanih građana i energetske učinkovitosti.

Zaprešić je mladi grad, ali iza sebe već ima “smart” iskustva kao što su energetske obnove javnih zgrada, pristupnih točaka bežičnom internetu, pametne klupe, punionice za električne automobile, sustava za praćenje kvalitete zraka u školama, podzemnih spremnika za otpad, brojača vremena na semaforima, mogućnosti plaćanja parkiranja putem aplikacije ili prepaid bonova i slično.

Kvalitetna gradska uprava unapređuje životni standard svojih građana kad god i koliko god je to moguće, pa je tako u planu proširenje nekih postojećih, ali i provedba novih ‘smart’ projekata među kojima svakako valja izdvojiti digitalizaciju gradske uprave i razvoj širokopojasnog interneta.

Projekt Newlight Novom rasvjetom štede 200.000 kuna mjesečno

Ipak, proces izrade Strategije temelji se na uključivanju širokog kruga sudionika kako bi se osigurala njezina relevantnost te razvile ključne inicijative. Tako je provedeno istraživanje putem upitnika za građane, a trenutačno je u tijeku i javno savjetovanje sa zainteresiranima što je od iznimne važnosti, jer smisao upravo i jest građanima učiniti život u gradu što kvalitetnijim.