Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ranim učenjem njemačkog do prednosti na tržištu rada

Besplatni programi njemačkog jezika za učenike održavaju se dva puta tjedno

1/2
Foto: Grad Zaprešić
Idejni začetnik Daf Cupa Gerald Huhner kazao je kako je na ideju spajanja igranja rukometa i učenja njemačkog jezika došao jer je i sam rukometaš, a mnogi hrvatski rukometaši igraju u njemačkim klubovima

Srednja škola Ban Josip Jelačić i ove je godine bila domaćin Međunarodnog rukometnog turnira DaF-Cup Zaprešić. Na devetom turniru, uz momčad DaF Croatia u čijem su sastavu bili učenici zaprešićke srednje škole, zagrebačke X. gimnazije i Gimnazije Lucijana Vranjanina te koprivničke gimnazije Fran Galović, sudjelovale su momčadi iz Austrije, Mađarske, Njemačke i Slovenije kao i međunarodna ekipa učenika Team ZEUS.

Turistički program Zaprešića za 2020. godinu Cilj je pozicionirati specifične oblike turizma poput golfa, jahanja, ribolova...

I ove je godine Tim europskih rukometnih diplomata – TED, koji čine predstavnici veleposlanstava zemalja sudionica, otvorio turnir utakmicom protiv međunarodne učeničke momčadi. Turnir je samo jedno u nizu događanja unutar projekta „Model Zaprešić – perspektiva s njemačkim jezikom od vrtića do zaposlenja“ čiji su nositelji Grad Zaprešić te Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika, a cilj samog turnira je poticanje bavljenja sportom općenito, ali i uspostavljanje kontakata među mladima kroz učenje njemačkog.

– Te 2010. godine radio sam u njemačkom uredu za školovanje stranaca i jedna od škola s kojima sam radio je i zaprešićka srednja škola, a 2011. je bila godina njemačkog jezika i tim povodom su me tražili da razvijem program učenja njemačkog jezika, na što sam pristao, ali sam rekao da to neće biti klasični program. Kako sam igrao rukomet, a mnogi hrvatski rukometaši i danas igraju u njemačkim klubovima, učinilo mi se da je to izvrsna prilika da spojimo te dvije stvari. U srednjoj školi i Gradu Zaprešiću pronašli smo dobrog partnera kakvog se može samo sanjati – rekao je dr. Gerald Hühner, idejni začetnik i organizator DaF Cupa.

Inače, Srednja škola Ban Josip Jelačić već 12. godinu, uz redovno obrazovanje, provodi besplatan fakultativni program nastave za njemačku jezičnu diplomu Deutsches Sprachdiplom (DSD).

U vrtiće upisano 263 djece ‘Među gradovima smo koji bilježe najveći porast vrtićaraca’

– Učenici besplatno dva puta tjedno pohađaju nastavu njemačkog, te se tijekom četiri godine pripremaju za polaganje ispita za dobivanje DSD diplome do C1 razine, koja je međunarodno priznat dokaz znanja njemačkog jezika. Pri traženju zaposlenja, znanje njemačkog jezika donosi im veliku prednost pred ostalima, jer se većina služi samo engleskim jezikom. Kada se tome pridruži uspjeh u visokom obrazovanju, ti učenici vrlo često dobivaju rukovodeće ili menadžerske funkcije – pojasnila je Ida Globočnik, koordinatorica projekta Model Zaprešić, dodavši da se u Zaprešiću intenzivno radi na učenju i usvajanju njemačkog jezika.

Zaprešić: Počeli pripremni radovi na novoj sportskoj dvorani vrijednoj 25 milijuna kuna Nastavak ulaganja u poboljšanje uvjeta obrazovanja Počeli pripremni radovi na novoj sportskoj dvorani vrijednoj 25 milijuna kuna