Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovčani mogu odahnuti

Prednost zaprašivanja komaraca iz zraka je pokrivenost većeg područja

Foto: novosti.hr

Uporna i oblina kiša koja je pogodila dijelove Slavonije i nagli rast temperatura bio je pogodan za najezdu komaraca dok su lokalne i županijske vlasti tražile način da građanima olakšaju život.

Vozači voze sporije Kamere donijele sigurnost i mjesec bez nesreća

Ne mogu se potpuno ukloniti

Srećom, Vinkovčane je protekli tjedan probudio zvuk aviona koji su željno iščekivali. Nakon dugog odgađanja zbog nepovoljnih vremenskih prilika, napokon se pristupilo aviotretiranju komaraca.

Na nedavnoj izvanrednoj sjednici koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije razgovaralo se o mjerama suzbijanja komaraca na području te županije. Zaključeno je da je potrebno da se svi gradovi i općine u županiji zajednički uključe u rješavanje ovoga problema radi bolje učinkovitosti suzbijanja komaraca. Veterinarske stanice iz Vukovara, Vinkovaca i Županje udružile su snage kako bi svi zajednički snosili troškove, te je upućena zamolba Vladi za pomoć u sufinanciranju zajedničke provedbe mjera dezinsekcije i financiranja troška predvidivog za aviotretiranje komaraca. Vlada je nakon izvanredne sjednice usvojila opći zaključak kojim je dala ovlasti Ministarstvu zdravstva da sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i uz njihovu potporu osigura još bolju i učinkovitiju dezinsekciju. Aviotretiranja provedena proteklog tjedna rezultat su toga, a učinkovitost tretiranjem iz zraka znatno je veća od tretiranja komaraca sa zemlje.

Svečana sjednica u povodu Dana grada Vinkovaca 'Sve što radimo mora biti usmjereno prema našim obiteljima koje sa svojim članovima čine Vinkovce'

– Koriste se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva i s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja. Ipak, molimo građane koji imaju problema sa zdravljem i malu djecu da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Za vrijeme aviotretiranja pčelari trebaju zatvoriti košnice – javljaju iz Veterinarske stanice Vinkovci.

Prednost zaprašivanja iz zraka je pokrivenost većeg područja u odnosu na zaprašivanje sa zemlje, a samim time veća je i učinkovitost.

– Primjena aviotretiranja posebno je učinkovita, a rezultati su vidljivi osobito zbog same brzine i modernizacije. Ali uvijek postoji određena količina komaraca koja sakrije svoje ličinke tijekom tretiranja da mogu prezimiti do idućeg proljeća, tako da se komarci ne mogu u potpunosti ukloniti, no mišljenja smo da će ovo tretiranje biti uspješno. Ako ne bude, u pregovorima smo sa Županijom jer svakako bi bilo učinkovitije više puta zaprašiti budući da se ličinke razvijaju na visokim temperaturama. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni – istaknula je Ana Kudric iz Veterinarske stanice Vinkovci.

Kupanje Voda u jezeru Banja izvrsne kakvoće

Ima još novca u proračunu

– Grad ima sredstva za ponovno tretiranje sa zemlje, iako nemamo razloga misliti da ovo tretiranje iz zraka neće biti uspješno – istaknuo je Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Vinkovaca te dodao:

– Svaki grad i općina sami dogovaraju iznos tretiranja s Veterinarskim stanicama tog područja, ovisno o veličini i potrebi područja zahvaćenog komarcima. Mi trenutačno u proračunu imamo još novca za tretiranje sa zemlje, bude li potrebe za time, dok je ovo tretiranje iz zraka financirala Republika Hrvatska u dogovoru s Vukovarsko-srijemskom županijom. 

Gradonačelnik posjetio nedavno osnovanu udrugu VVIT Bosančić: IT sektor - budućnost Vinkovaca, ali i cijele naše županije