Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
razvojna studija

Predstavljen masterplan za Istočnu obalu i Kopilicu

Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Gradonačelnik Opara je objasnio da će masterplan biti 'podloga za nužnu promjenu planske dokumentacije koja će otvoriti prostor za investicije i razvoj grada'

U uredu Grada Splita u četvrtak je predstavljen prvi dio masterplana za revitalizaciju Kopilice i Istočne obale, studije koju će financirati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a u projekt su uključene Hrvatske željeznice, Lučka uprava i Hrvatske ceste.

Karepovac Split Završeno više od 50 posto sanacijskih radova na Karepovcu

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je novinarima nakon sastanka na kojem su sudjelovali i predstavnici EBRD-a da je riječ o važnom dokumentu koji će konačno dati ključne odgovore za razvoj prometne infrastrukture te budućnosti i života cijeloga grada.

Objasnio je da će masterplan biti "podloga za nužnu promjenu planske dokumentacije koja će otvoriti prostor za investicije i razvoj grada".

Rekao je kako je to razvojna studija koja daje ključne odgovore na pitanja o Istočnoj obali i gradskoj luci, Kopilici i područjima oko nje, trajektnoj luci, metrou i željeznici, mostu sv. Duje koji bi se protezao od Stinica do Kaštela, te spoju Poljičke ceste s Istočnom obalom.

"Razrađujemo dokument za koji vjerujem da ćemo ga u sljedećih nekoliko mjeseci donijeti i transformirati u prostorne planove grada i šire aglomeracije, a sve kako bismo krenuli u realizaciju svega onoga što je već razrađeno na sjednici Vlade prije nekoliko mjeseci održanoj u Splitu, koja je otvorila glavne teme koje su dugi niz godina bile zapostavljene. Zadovoljni smo masterplanom i o njemu ćemo raspravljati sljedećih nekoliko tjedana", izjavio je gradonačelnik.

Henry Fletcher iz EBRD-a rekao je kako im je drago što su uključeni u projekt, pri čemu je podsjetio da ta banka već godinama financira razne infrastrukturne projekte diljem Hrvatske.

Istaknuo je  da imaju dobru suradnju s Gradom Splitom i kako mu je drago što će banka financirati taj projekt, a rekao je da osim financijske pomoći daju i tehničku. Odgovarajući na novinarsko pitanje Fletcher je, rekao da još točno ne znaju kako će projekt izgledati, a ne mogu govoriti ni o tome s koliko će ga novca točno financirati EBRD.  Obično je to nešto manje od trećine vrijednosti projekta, no na taj način privlačimo ulagače iz privatnog sektora kojima EBRD daje sigurnost za ulaganje.

"Kada će projekt biti gotov, teško je reći budući da ne ovisi o nama. Naravno, moramo provjeriti i s bankarske strane jesu li svi uvjeti za financiranje ispunjeni, ali mi generalno nećemo biti ti koji ćemo kočiti ovaj projekt", istaknuo  je Fletcher.

Kampanja Želiš li se mijenjati za mjesto? PREDSTAVLJENA KAMPANJA 'ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO?' 'Želimo posramiti i šokirati sve koji se požele parkirati na mjesto za osobe s invaliditetom'