Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Primorsko-goranska županija danas je treća po proizvodnji pjenušaca

Predstavljen prvi riječki pjenušac Rijeka 2020.

Predstavljen prvi riječki pjenušac Rijeka 2020.
1/6
Foto: Grad Rijeka
U godini Europske prijestolnice kulture Rijeka je dobila svoj prvi pjenušac Rijeka 2020., proizvod iskusnog vinara, Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka

Ideja o prvome riječkom pjenušcu, posebno napravljenome za Grad Rijeku u godini Europske prijestolnice kulture, proizašla je iz podruma iskusnog vinara, gospodina Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka.

za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka dobila nagradu od 1,5 milijuna eura

Specifičnost je ovoga pjenušca što dolazi iz vinograda s područja grada Rijeke, a uz grožđe sorte chardonnay, u pjenušcu je zastupljena i belica – kupaža sorte verdić te autohtonih sorti Hrvatskog primorja mejsko belo i divjaka.

Tako sljubljeno vino doživjelo je drugu fermentaciju u bocama, oko godinu dana i nakon toga dobilo završnu obradu. Proizvedena je količina od 210 botilja.

Brojnim uzvanicima koji su nazočili predstavljanju prvog riječkog pjenušca Rijeka 2020, obratili su se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Berislav Srdoč, tvorac prvog Riječkog pjenušca Rijeka 2020., te enolog s Odjela za biotehnologiju Tomislav Pavlešić.

i domaćih i stranih Rijeka je sve atraktivnija lokacija za snimanje filmova i serija

Berislav Srdoč pjenušcem se bavi nekoliko godina i to amaterski bez odgovarajuće tehnološke potpore. U dogovoru sa vodstvom Udruge u okviru EPK izrađena je određena količina pjenušca, a Grad Rijeka dao je financijsku potporu za opremanje podruma aparatima koji su nužni u izradi profesionalnog pjenušca.

Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka postoji pet godina i broji oko 80 članova. Predsjednik Udruge je Branko Srdoč. Dio članova udruge aktivno obrađuju male vinograde na području grada Rijeke, a dio radi vino od kupljenog grožđa.

Rijeka Korzo Odobreno 450.000 eura Rijeka je po broju odobrenih projekata najbolji grad u Hrvatskoj

O povijesti proizvodnje pjenušaca na šireni riječkom prostoru govorio je enolog s Odjela za biotehnologiju Tomislav Pavlešić.naglasivši kako se Rijeka može pohvaliti s 200 godina tradicije u proizvodnji pjenušca.

Primorsko-goranska županija danas je treća po proizvodnji pjenušaca.

Predstavljanju pjenušca nazočili su članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova u čije je ime pozdravne riječi uputio akademik Josip Bratulić, dok je Ivan Maruna Berislavu Srdoču i gradonačelniku Obersnelu darovao posebne srebnjake zaželjevši im mnogo mudrosti u poslu kojim se bave.

Vojko Obersnel Obersnel: Rijeka prednjači po broju i vrijednosti projekata sufinanciranih novcima EU

Predstavljanje riječkog pjenušca izvedbom prigodnih skladbi na gitari upotpunio je Natko Štiglić, dok je moderator programa bio glumac riječkog HNK Edi Celić.