Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Našice

Premijer Plenković sa suradnicima obišao obnovljeni dvorac Pejačević

posjet premijera Plenkovića i suradnika
1/2
Foto: Grad Našice
Projekt ukupne vrijednosti 13 milijuna eura promijenio je kompletnu vizuru grada Našica, no utjecao je i na općeniti standard življenja na području Našica i okolice, s naglaskom na kulturni te društveni život građana, rekao je Kašuba

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ovih je dana sa suradnicima posjetio obnovljeni Dvorac Pejačević čiju je obnovu pohvalio. Premijera su u ime grada dočekali gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar. Dvorac je obnovljen u sklopu projekta "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i malog" čija je ukupna vrijednost investicije 13,253.309,66 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 75,11 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Podrška u novim projektima

Uz premijera u obilasku su bili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Stipan Šašlin, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik župana Josip Miletić te zamjenik predstojnika Ureda Vlade Tomislav Leko. Uz vodstvo ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice premijer i suradnici obišli su glazbeni salon Dore Pejačević, grofovsku knjižnicu te salone u prizemlju gdje je održan zatvoreni sastanak. Gradonačelnik Krešimir Kašuba nakon posjeta premijera dao je svoj osvrt na sam projekt obnove Velikog dvorca, ali i uređenje potpuno nove vizure grada Našica.

– Velika nam je čast što je danas naš grad posjetio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te obišao završene radove u sklopu projekta "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog". Projekt ukupne vrijednosti 13 milijuna eura promijenio je kompletnu vizuru grada Našica, no utjecao je i na općeniti standard življenja na području Našica i okolice, s naglaskom na kulturni te društveni život građana. U tri godine mukotrpnog rada, dvije krize i brojnih problema, velikim naporima predanih ljudi s područja grada Našica, regionalne i nacionalne razine projekt je završen i obnovljena su oba dvorca Pejačević, Grögerova vila, dva trga i hortikultura perivoja oko dvorca obitelji Pejačević i kapelice i grobnice Pejačević. Ipak, naš rad ne bi bio moguć bez podrške, ali i sinergije, kako sam već spomenuo na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini koja nam je omogućila osiguravanje sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj preko naše Vlade Republike Hrvatske i na tome još jednom mogu zahvaliti ovdje prisutnom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću. Hvala vam i vjerujemo u vašu podršku u našim daljnjim projektima od kojih ću izdvojiti Centar za starije i nemoćne osobe koji smo čekali više do trideset godina, a čiju realizaciju je predložio tadašnji župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić – rekao je Kašuba tijekom posjeta premijera.

Originalne umjetnine

Inače, posjetitelji muzeja moći će, među ostalim, u prostoru prizemlja i dijela suterena upoznati reprezentativne, ambijentalno obnovljene salone dvorca, s originalnim namještajem i umjetninama, u obliku koji će ih vratiti na prijelom 19. i 20. stoljeća, kada su Pejačevići bili na vrhuncu svoje moći, a u njemu je tada živjela i Dora Pejačević.

storyeditor/2024-03-18/nasice_bb_fo.jpg U 12 godina iz austrijske općine donirano je ukupno više od 250 vozila Tirol Našicama donirao vatrogasne autoljestve koje će se koristiti godinama Zdravi đir u Sportskom centru Franko Mileta Ugovor sa Sportskom zajednicom Sredstva za sport u Našicama povećana za više od 10% U prigodnom programu sudjelovale su Našičke mažoretkinje "Dora", animatori kostimirani u omiljene likove iz filmova i crtića kao i Vukojevački starcevi U organizaciji Društva "Naša djeca" Maskirana povorka Dječjeg vrtića "Zvončić" prošetala je središtem grada