Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Počinje projekt modernizacije toplana u kogeneracijska postrojenja vrijedan oko 110 milijuna kuna

Prenamjenom toplana građani Velike Gorice jeftinije će se grijati

Foto: Grad Velika Gorica
Postupno će se gasiti manje toplane, a dvije veće dograditi

HEP Toplinarstvo uložit će 30 milijuna kuna u modernizaciju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj ulici i na Cibljanici prenamijenio u kogeneracijska postrojenja. To će pak osigurati jeftinije grijanje građanima Velike Gorice. Dogovor je to koji su postigli v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec, a tijekom idućih dana bit će i formaliziran potpisivanjem sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva.

Radovi bi trebali krenuti u drugoj polovici 2022. godine Kreće veliki kapitalni projekt u Stupniku – gradnja novog groblja s mrtvačnicom i kapelom

Pao je dogovor

Dugogodišnji problem skupoga grijanja u Velikoj Gorici rješavat će se u etapama. HEP Toplinarstvo će tako postupno gasiti manje toplinske stanice koje su energetski neefikasne, a dvije glavne, Vidrićeva i Cibljanica, pretvorit će u kogeneracijska postrojenja što podrazumijeva istodobnu proizvodnju toplinske i električne energije. Na taj način će se efikasnije koristiti pogonski energent, što će dovesti do konačnog smanjenja cijene grijanja.

– Velika Gorica više ne smije biti grad slučaj po pitanju grijanja. Zadovoljan sam što smo nakon dugih pregovora konačno postigli dogovor koji je realan i provediv, koji će našim sugrađanima u stambenim zgradama omogućiti u konačnici niže cijene grijanja – izjavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar te najavio i sufinanciranje troškova grijanja za kućanstva slabijeg imovinskog statusa, uz već postojeći program pomoći za troškove ogrjeva.

HDZ-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA KNINA Nikola Blažević: 'Okrenimo se budućnosti, zajedno!'

Što se pak tiče dimnjaka koji su oštećeni tijekom prošlogodišnjih potresa u ožujku i prosincu, odlukom v. d. gradonačelnika Ačkara, Grad Velika Gorica osigurat će po 1000 kuna kao financijsku pomoć za obnovu dimnjaka na obiteljskim kućama i stambenim zgradama. Grad je, podsjetimo, od Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice zaprimio informacije o svim do sada prijavljenim oštećenim dimnjacima i intervencijama na njihovu uklanjanju.

Tisuću kuna za dimnjake

Pozivaju se zato svi vlasnici objekata na kojima su dimnjaci srušeni, odnosno uklonjeni, da podnesu prijavu za naknadu na e-mail adresu prijava.dimnjak@gorica. Obnovu oštećenih dimnjaka na višestambenim zgradama financirat će Gradsko stambeno gospodarstvo. Obrazac za prijavu može se pronaći na službenim stranicama Grada Velike Gorice. A o važnosti obnove nakon potresa podsjetio je Ačkar i na sjednici Sabora istaknuvši kako je zakon neophodan i treba ga početi primjenjivati što prije.

GRADONAČELNIK DARIVAO Slikovnice i igre za knjižnicu

– Od 29. prosinca u fokusu javnosti opravdano je Sisačko-moslavačka županija. Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona, srećom, nije imala ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta jako velika. Zakon je ključan u rješavanju problema – kazao je Ačkar.