Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
ružna poruka poduzetnicima

Priča ogorčenog poduzetnika: 'Grad mi je odbio sufinancirati kamate'

Foto: Danijel Prerad/Večernji list
Nadao se i kako bi Gradu bio interes da u funkciju privede jednu poluruševnu u Capragu te nije slutio kako će dobiti odbijenicu uz objašnjenja koja njemu nisu jasna

Sisački poduzetnik Ivica Deklman nikada nije koristio poticaje, no kada je vidio povoljnu priliku da kupi poslovni prostor prijavio se krajem kolovoza na natječaj Grada Siska "Sisački poduzetnik".

Njegova poslovna banka odobrila mu je kredit, a u Grad se prijavio kako bi, sukladno programu kojeg naveliko hvale i propagiraju, sufinancirali kamate. Nadao se i kako bi Gradu bio interes da u funkciju privede jednu poluruševnu u Capragu te nije slutio kako će dobiti odbijenicu uz objašnjenja koja njemu nisu jasna.

grad sisak Američka savezna agencija s 4,5 milijuna kuna financirala nove projekte

"Plan je prvi bio da unajmim prostor u Vukovini, ali je na Njuškalu izašao oglas za kupnju novog prostora u Sisku koji je rješenje za stalno. Ne košta previše, investicija je to od 260.000 kuna, kredit mi je banka odobrila u iznosu od 146.000 kuna, a kroz godine ukupni trošak kamata bi bio 6.000 kuna. Kako Grad ima taj program za sufinanciranje kamata javio sam se i bio odbijen uz razloge koji nisu točni" – kazuje nam Deklman.

U obrazloženju odbijanja zahtjeva predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje poduzetničkih kredita Petar Lerotić je napisao da se tvrtka Indop d.o.o. odbija za sufinanciranje kamata jer se bavi isključivo kupnjom i prodajom robe te kako u zahtjevu obrasca nije predviđeno otvaranje radnih mjesta.

"U obrascu je bilo navedeno da temeljem ove investicije planiram zaposliti jednu osobu na određeno i jednu na neodređeno, a tijekom ranijih nekih odobrenja tom povjerenstvu nije bila prepreka kupnja i prodaje robe, razne trgovine i frizeraji. U uvjetima nema da se takve tvrtke isključuju automatski nego da prednost imaju projekti proizvodnje. Time bih za 50 posto povećao broj zaposlenih, što ću i učiniti bez obzira na njihovu odbijenicu", pojašnjava nam Deklman ističući kako svakog mjeseca uplati u gradski proračun barem onoliko koliko mu je trebalo biti isplaćeno gradskih poticaja za cijelo vrijeme vraćanja kredita. 

Obilježena 65. godišnjica prve akcije darivanja krvi u RH dragutin križe (90) Gospodin koji je organizirao prvu akciju darivanja krvi u RH

"Neću se više javljati, ne želim ni da mi daju milijun eura. Ovo je ružna poruke poduzetnicima, želim samo znati zašto su me odbili s lažima jer prava žalbe na tu odluku nema", zaključuje Deklman koji smatra da tu ima i političkih motiva jer se na zadnjim izborima kandidirao na listi nezavisnog kandidata za gradonačelnika. 

Iza grada smo zatražili pojašnjenje, koje je sada i malo drugačije od službene odluke koja je poslana Deklmanu.

"Povjerenstvo je ocijenilo neprihvatljivim najavu prijavitelja da će novozaposlenog trebati samo "u vremenu trajanja projekta".", stoji u odgovoru iz gradske uprave u kojem su naveli i da su u tri godine provedbe projekta odobrili potpore za 32  kredita u iznosu od 24 milijuna kuna te odbili pet prijava, uključujući i onu od Ivice Deklmana.

U međuvremenu je Ivica Deklman dovršio svoju investiciju, uredio kupljeni prostor te zaposlio nove radnike i bez gradskih subvencija.

Mamograf Sisak Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak U bolnicu stigao vrhunski mamograf