Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Na pulskom Kaštelu održana projekcija dokumentarca o slavnom hrvatskom košarkašu

Prihod od dokumentarca o Dini Rađi doniran klubu Stoja

Foto: Grad Pula
Prihodi od ulaznica idu upravo za sport, za mlade, za igralište na kojemu je velik broj djece napravio svoje prve košarkaške korake

Dokumentarni film pod nazivom “Rađa”, proslavljenog hrvatskog košarkaša Dine Rađe, promoviran je prošloga tjedna na pulskom
Kaštelu pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije, a u organizaciji Javne ustanove Pula Film Festival. Pulska je promocija, naime, uslijedila nakon promocije održane u Splitu i Zagrebu.

Druženje s građanima

Košarkaška legenda uveličala je projekciju dokumentarnog filma u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu, a sav prihod od ulaznica namijenjen je sanaciji vanjskog košarkaškog igrališta “Dražen Petrović” na Stoji. Prikupljeno je ukupno 4850 kuna, a sukladno odluci Javne ustanove Pula Film Festival i ugovoru o donaciji s Košarkaškim klubom Stoja, iznos je dan nakon promocije u cijelosti uplaćen kao donacija Košarkaškom klubu Stoja.

Projekciji dokumentarca nazočio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koji je iskazao zadovoljstvo što pulska publika ima priliku biti
domaćin svjetskoj košarkaškoj zvijezdi, a posebno je cijeli događaj važan jer prihodi od ulaznica idu upravo za sport, za mlade, za igralište na kojemu je velik broj djece napravio svoje prve košarkaške korake.

Presjek karijere

Ovaj hrvatski dokumentarni film iz 2020. godine redatelja Vojana Koceića prikazao je presjek sportske karijere hrvatskog košarkaša
Dine Rađe. Film se dotaknuo dva naslova prvaka Europe sa Splitom, olimpijskog finala protiv Dream Teama, Tonija Kukoča i gubitka Dražena Petrovića. Sniman je tri godine na lokacijama u Splitu, Bostonu, Beogradu, Springfieldu, New Yorku, Atlanti, Indianapolisu, a premijerno je prikazan 5. ožujka 2020. u Splitu te potom u Zagrebu.

Dino Rađa, s bogatom svjetskom karijerom; od trofejne ekipe splitske Jugoplastike do NBA ekipe velikih Boston Celticsa; standardni reprezentativac i osvajač svjetskih trofeja te odnedavno i stanar Kuće slavnih i zvijezda filma, družio se s publikom prije i nakon projekcije filma.

Prije same projekcije sa slavnim košarkašem porazgovarala je Jelena Vitasović, s kojom je Rađa pred publikom podijelio neka svoja profesionalna i privatna iskustva te, između ostalog, da je, kada mu je javljeno da je primljen u Kuću slavnih, osjetio šok, sedam dana nikome to nije smio kazati, a kako su ga preplavile emocije, tih je dana bježao od ljudi.

Jedna od stvari koje je tijekom bavljenja košarkom naučio jest i to i da je “majka uspjeha broj ponavljanja, sve drugo je laž“, kao i da je ogledalo jedini sudac u životu.