Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Rebalans u srpnju

Prihodi gradskog proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kuna

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Gradsko vijeće raspravljalo je o izvještaju o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2019. Ukupni prihodi i primici iznose 952,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci proračuna su 889,2 milijuna. Tako je ostvaren višak prihoda nešto veći od 63 milijuna kuna

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća kako očekuje da će prihodi gradskog proračuna u ovoj godini biti manji za 150 do 200 milijuna kuna, na što ukazuje smanjenje prihoda u nekoliko posljednjih mjeseci. Prihodi će biti manji, dodao je, zbog smanjenih gospodarskih aktivnosti, mjera Vlade, gradskih mjera oslobađanja od plaćanja riječkih poduzetnika, itd.

koncesija Prostor Exportdrva na Delti idućih pet godina novo kulturno središte Rijeke

- Pokušavamo složiti rebalans proračuna, koji bi na Gradskom vijeću bio u srpnju - kazao je Obersnel.

Riječki gradonačelnik kaže da će manji prihodi podrazumijevati rezanja brojnih rashoda. 

Odgovarajući na vijećnička pitanja, Obersnel je rekao da je javni gradski prijevoznik Autotrolej bio u problemima i prije pandemije COVID-19, zbog odlaska vozača i visokog standarda prijevoza koji lokalne jedinice, kao suosnivači, nisu mogli odgovarajuće subvencionirati. Tijekom pandemije prihodi su se značajno smanjili te se pojavio problem isplate plaća, dodao je.

Rekao je da se uspjelo osigurati plaće i funkcioniranje Autotroleja po smanjenom voznom redu, nada se da neće biti otpuštanja. Za sada nisu produljeni ugovori na određeno vrijeme, a sa suvlasnicima se dogovara kako očuvati sustav Autotroleja.  

Obersnel je rekao da je rezove trebalo napraviti i u financijskoj konstrukciji projekta Rijeka EPK 2020 - u broju zaposlenih i programa. Do kraja godine osigurana su 32 milijuna kuna, a projekt će biti ostvaren u manjem obujmu.

Gradsko vijeće odlučilo je u nastavku da će ovogodišnja Nagrada Grada Rijeke za životno djelo biti dodijeljena Antonu Škrobonji za uspjehe u istraživanju povijesti medicine, aktivnost u Crvenom križu i dostignuća u kreativnoj i rock fotografiji.

Rijeka "Dangube" na zidu zgrade bivšeg kina Teatro Fenice

Dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ u 2020. su Livio Tončinić - za unapređenje, dugogodišnji rad i doprinos na popularizaciji odbojke, Bruno Paladin - za doprinos likovnoj umjetnosti i promicanju ugleda Rijeke, Gradsko društvo crvenog križa Rijeka za Terensku jedinicu „Dr. Ante Švalba“. Dobitnica Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ je, posmrtno, Nada Bodiroga-Vukobrat - za inovativnost znanstvenih projekata i istraživanja koji su ucrtali Rijeku na pravnu kartu Europe. Dobitnici Zlatne plakete su i Hajrudin ef. Mujkanović za otvoreni dijalog kojim je utro neizbrisivi trag tolerancije i zajedništva, Željka Rogić i Boris Rogić za posebnost umjetničkog oblikovanja stakla kojim ističu hrvatski i riječki identitet te Džudo klub Rijeka za 60 godina kontinuiranog rada i doprinosa razvoju džudo sporta u Rijeci.

Dobitnici Godišnje nagrade Grada Rijeke su Dean Lalić, Klinički bolnički centar Rijeka - Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja, Edi Kučan, Nikola Petković, Kuglački klub Mlaka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Robert Funčić.

Gradsko vijeće raspravljalo je o izvještaju o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2019.

Bolnica za majku i dijete Radovi na bolnici na Sušaku u punom jeku

Ukupni prihodi i primici u 2019. iznose 952,9 milijuna kuna ili 85,5 posto godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci proračuna su 889,2 milijuna kuna ili 81,1 posto godišnjeg plana. Tako je ostvaren višak prihoda od 63,6 milijuna kuna.