Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Online prijave za stipendije Grada Samobora

Prijave za stipendije do 7. studenog, uvedeni noviteti

Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Deficitarnost zanimanja, status osobe s invaliditetom te društveni angažman kandidata neki su od ovogodišnjih kriterija za ostvarivanje prava

Grad Samobor stipendira učenike i studente sa svoga područja, a ove su godine uvedene određene promjene koje će omogućiti kvalitetniju primjenu kriterija izvrsnosti i kriterija socijalnog cenzusa, a uvedeni su i novi kriteriji za stipendiste. Prijave će se moći 
predati do 7. studenog. Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Grada Samobora, a novo je način podnošenja prijava.

Prijave se podnose isključivo online, putem sustava SOM, klikom na poveznicu na sustav za predaju prijava, a da bi mu kandidat mogao pristupiti, mora se registrirati prilikom prvog ulaska u sustav.

Isključivo online

Uz tri osnovna kriterija temeljem kojih se dodjeljuju stipendije za učenike i studente, kriterij izvrsnosti, socioekonomski status 
i mladi glazbenici po kriteriju izvrsnosti, uvode se i novosti u stipendiranju. Kriterij za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu temeljem kriterija izvrsnosti su uspjeh u školovanju, izvannastavni rezultati, umjetnički i znanstveno-istraživački rad, usporedno pohađanje dviju srednjih škola/drugog studija, deficitarnost zanimanja, status osobe s invaliditetom s postotkom oštećenja organizma od 80 posto i više te društveni angažman kandidata.

Za učenike/studente koji kandidiraju za dodjelu stipendija temeljem socioekonomskog statusa utvrđuje se prihodovni cenzus obitelji u iznosu od 3000 kuna po članu kućanstva. Pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu stipendija temeljem kriterija socioekonomskog statusa nemaju učenici i studenti, ukoliko su oni, njihovi roditelji/skrbnici te drugi članovi  zajedničkog kućanstva vlasnici obrta ili imaju vlasničke/suvlasničke odnose u trgovačkim društvima.

Za učenike i studente mlade glazbenike po kriteriju izvrsnosti vrednuje se uspjeh u srednjoj glazbenoj školi, odnosno studiju glazbe te izvannastavni rezultati i umjetnički rad, koji se odnosi isključivo na glazbeno školovanje, ostvareni u prethodne dvije godine školovanja. Županijska, državna, međunarodna/svjetska natjecanja, smotre ili olimpijade koje se boduju trebaju biti priznate od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

I za sportaše novosti

Od novih kriterija koji su uvedeni ove godine ističemo stipendije za učenike i studente kategorizirane sportaše po kriteriju izvrsnosti, kojima se uz uspjeh u srednjoj školi, odnosno na studiju, boduje i kategorija sportaša koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor. Utvrđen je iznos stipendije za učenike 800 kuna mjesečno, a za studente 1200 kuna mjesečno.

Učenicima će se dodijeliti najviše 15 stipendija po kriteriju izvrsnosti, pet stipendija za učenike mlade glazbenike, 40 stipendija temeljem socioekonomskog statusa i tri stipendije za učenike kategorizirane sportaše po kriteriju izvrsnosti. Studentima će biti dodijeljeno najviše 20 stipendija po kriteriju izvrsnosti, dvije stipendije za studente mlade glazbenike, 18 stipendija temeljem socioekonomskog statusa te tri stipendije za studente kategorizirane sportaše po kriteriju izvrsnosti.

Grad Samobor već dugi niz godina stipendira učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja i to unutar dvije kategorije izvrsnosti te socioekonomskog statusa.