Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
udruga za pomoć ovisnicima Vida

Prikupljaju se pripovijesti žena o ‘poludjelim strastima’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cilj udruge je dati prostor ženama koje žele ‘napisati sebe’ – svoju borbu za autentičan odnos prema tijelu i osjećajima te ukazati na marginalan položaj žena ovisnica

Riječka udruga za pomoć ovisnicima Vida pokrenula je akciju prikupljanja svjedočanstava u obliku kratkih priča, poezije, crtica, fotografija, dnevničkih zapisa ili drugih kreativnih uradaka žena o svojem ovisništvu, a objavit će ih na blogu te predstaviti na Europskom festivalu kratke priče u Rijeci kroz interaktivnu izložbu.

svjetski dan hemofilije Riječke dizalice i osječki most osvanuli u crvenoj boji

Ovisnosti se odnose na širok raspon aktivnosti, ne samo na najčešće podrazumijevane ovisnosti o drogama, alkoholu, kockanju ili lijekovima, nego i na ovisnost o ekstremnim sportovima, vježbanju, tipovima prehrane, ovisnosti o emocijama i međuljudskim odnosima, seksu, radu, kolekcionarstvu, serijama i filmovima, tečajevima, duhovnosti novog doba, navode u pozivu organizatori.

- Pozivamo sve žene da nam ispričaju na koji način su se svađale i mirile s vlastitim tijelom i navikama te na koji je način pogled iznutra u njihovom slučaju prkosio kulturno uvjetovanom pogledu na 'ženu'“ - poziva udruga Vida. 

- Dobrodošle ste progovoriti o svim svojim ‘poludjelim strastima’. Konačno, hoće li naša strast biti (ne)normalna ovisi od njenog intenziteta – i društvene prihvaćenosti - stoji u pozivu.

Novo lice ženskog poduzetništva 'Žene se od malih nogu odgaja da ne budu glasne'

Cilj udruge je, kako ističe, dati prostor ženama koje žele ‘napisati sebe’ – svoju borbu za autentičan odnos prema tijelu i osjećajima, ukazati na marginalan položaj žena ovisnica te destigmatizirati ovisničko ponašanje "pružanjem platforme" gdje se sve zainteresirane mogu uključiti.

Ovisnosti o kojima žene mogu pisati li slati druge medijske sadržaje mogu biti njihove osobne pripovijesti ili događanja u njihovoj obitelji. Radovi se mogu dostaviti anonimno, pod pseudonimom ili potpisani.

Prikupljanje pripovijesti o ovisnostima žena odvija se u okviru projekta „Vox Corpore“, promicanja zdravlja i zdravih stilova života žena s osobnim ili problemima ovisnostima u obitelji koji financira Upravni odjel za zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

rijeka Najavljen bogat program 10. Student Day Festivala