Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Za pripreme se prijavilo 170 učenika iz svih vinkovačkih srednjih škola

Pripreme za maturante su besplatne, a tu su da im smanje stres

storyeditor/2024-02-15/Pripreme_1.jpg
1/2
Foto: Grad Vinkovci Pripreme traju 35 nastavnih sati, a vode ih profesori iz Vinkovaca. Održavaju se u vinkovačkoj Gimnaziji
Tempo je malo brži jer imamo 35 sati za ono što smo radili četiri godine, ali u svakom slučaju korisnije im je i lakše nego kada sami ponavljaju

Treću godinu zaredom Grad Vinkovci financira pripreme srednjoškolaca za polaganje državne mature za svoje učenike. Pripreme su počele prošloga tjedna, a one obuhvaćaju hrvatski jezik i matematiku. Ove godine se na pripremu prijavilo ukupno 170 kandidata iz svih vinkovačkih srednjih škola među kojima je najveći broj gimnazijalaca.

Vode ih profesori

Ivana Biljan, ravnateljica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, podsjetila je kako je upravo vinkovačka Gimnazija od prve godine domaćin priprema za sve maturante. Prema njezinim riječima, svaka škola na svoj način priprema učenike za polaganje državne mature tijekom cijeloga njihova školovanja s ciljem da njihova prohodnost prema fakultetima bude što bolja.

– Ova organizirana priprema pred samu maturu, između ostaloga, jedna je i od psiholoških potpora učenicima koji su pred velikom životnom odlukom na način da se sistematizira njihovo znanje. Ovo je još jednom ponavljanje i utvrđivanje svega onoga što oni već znaju i podrška u jednoj za njih stresnoj situaciji – rekla je Biljan.

Napomenula je kako pripreme traju 35 nastavnih sati, a vode ih profesorice hrvatskoga jezika Marija Tikvić, Marijana Bošnjak i Ljiljana Matić iz Gimnazije te profesorice matematike Ivana Lukanović iz Gimnazije, Ivana Božić Lombarović iz Tehničke škole i Marija Mecanović iz Ekonomske škole.

Govoreći o ovome projektu, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković podsjetila je kako je sve započelo kao pomoć maturantima nakon online nastave koja se provodila u vrijeme pandemije koronavirusa.

– S ciljem osiguranja jednakih prilika i mogućnosti za sve s projektom smo nastavili i dalje. Primjetno je kako posljednjih godina raste trend priprema za državnu maturu koje se plaćaju pa je Grad odlučio pomoći svojim maturantima pohađanje priprema kako bi poboljšali svoje znanje, smanjili stres i podigli samopouzdanje. Pripreme za njih su besplatne, a za ovu svrhu u proračunu je osigurano 4000 eura – rekla je Vinković.

Profesorica Ivana Lukanović, koja je među profesorima koje rade s maturantima, rekla je da su pripreme svakako korisne učenicima jer kroz njih sve ono što su prošli tijekom školovanja ponovno prolaze još jednom, ali puno detaljnije nego što bi to napravili sami. Tu im se i dodatno pojasne neke stvari ako ima potrebe.

Zadovoljni i maturanti

– Iz matematike se pišu osnovna i viša razina i tako smo i podijelili učenike, prema razini koju će polagati. Tempo je malo brži jer imamo 35 sati za ono što smo radili četiri godine, ali u svakom slučaju im je korisnije i lakše nego kada sami ponavljaju. Zato je naša preporuka učenicima da redovito dolaze jer to doista ima svrhu – rekla Lukanović.

I maturanti su zadovoljni mogućnošću besplatnih priprema za državnu maturu te napominju da im je ovo jedinstvena prilika da ponove cijelo gradivo i to uz nadzor srednjoškolskih profesora.

U prigodnom programu sudjelovale su Našičke mažoretkinje "Dora", animatori kostimirani u omiljene likove iz filmova i crtića kao i Vukojevački starcevi U organizaciji Društva "Naša djeca" Maskirana povorka Dječjeg vrtića "Zvončić" prošetala je središtem grada storyeditor/2024-02-16/zeleno_B.png Koprivnica dobiva i vlastiti rasadnik U gradu će se posaditi tisuće stabala i ukrasnih grmova Heritage Hotel Kurija Janković iz Kapele Dvora dobitnik je Traveller Review Award za 2024. godinu Traveller Review Award Heritage Hotel Kurija Janković opet dobio nagradu od Booking.com