Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Pijestolnica kulture

Privremeno se obustavlja većina aktivnosti Rijeka - EPK 2020

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Rijeka je u komunikaciji s irskim Galwayom ostavila otvorenom i mogućnost da se dio programa realizira u 2021., usporedno s programima drugih prijestolnica

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti daljnjeg provođenja kulturno-umjetničkih programa za razdoblje koje je trenutačno  nemoguće definirati, privremeno se obustavlja većina aktivnosti projekta Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020, izvijestio je u Grad Rijeka.

rijeka Gradske gredice i parkovi uljepšani tulipanima i drugim lukovičastim cvijećem

Tvrtka Rijeka 2020 nastavit će obavljati nužne poslove s minimalnim brojem zaposlenih kako bi se dovršile isplate obaveza vezanih uz dosad održane programe te pripremili programi koji će se moći održati kada mjere izolacije završe.

Prijedlog plana izradili su Grad Rijeka i Rijeka 2020 koji je dostavljen Ministarstvu kulture i Primorsko-goranskoj županiji te predstavlja temelj za daljnje razgovore o provedbi projekta. 

Zasad je izvjesno da će proračunska sredstva planirana za provedbu EPK programa biti smanjena jer se smanjuju prihodi javnih proračuna zbog poduzetih mjera. Plan upravljanja projektom EPK u uvjetima krize podijeljen je na prvu fazu, u kojoj tvrtka Rijeka 2020 osnovana za pripremu i provedbu EPK programa, nastavlja obavljanje nužnih poslova s minimalnim brojem zaposlenih kako bi se dovršile isplate obaveza vezanih uz dosad održane programe te kako bi se pripremila druga faza, odnosno oni programi koji će se moći održati kada mjere izolacije završe, rekla je direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić.

Rijeka Prva zvučna slikovnica iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima

Donijeta je odluka o kolektivnom višku 59 zaposlenika, uz osiguranje mogućnosti povratka na postojeća radna mjesta kada se za to stvore uvjeti i potreba za obavljanjem određenih poslova. Ova mjera uštede grubi je udarac COVID-19 krize direktno u srce najvećeg europskog i hrvatskog kulturnog projekta, istaknuto je.

- Svima koji su sudjelovali u donošenju te odluke bilo je iznimno teško jer smo itekako svjesni koliko su rada, znanja, volje i srca ovi ljudi dali za EPK naš grad i brojna druga mjesta u županiji, na čemu im i ovom prilikom želim izraziti zahvalnost i poštovanje -istaknula je Višnić.

Slijedi niz razgovora s brojnim programskim partnerima, umjetnicima i drugim suradnicima u cilju daljnje realizacije dijela EPK projekta te održavanje kontakata s europskim partnerima i institucijama uz nastavak provedbe projekata EU koji su sastavni dio EPK.

Bitne uštede u projektu već su poduzete u vidu otkazivanja poslova i usluga koje s obzirom na novonastale okolnosti nisu potrebne. Zaustavljene su i isplate po ugovorima s vanjskim partnerima za poslove koji se ne mogu obavljati u periodu odgode održavanja programa.

Zagrebačka obala, novi moderni kontejnerski terminal u Rijeci Zaključenje prve faze dugogodišnjeg kapitalnog projekta Zagrebačka obala, novi moderni kontejnerski terminal u Rijeci

Posebno se razmatrala važnost pojedinih programa za održavanje domaće kulturne scene, odnosno programa koji angažiraju domaće nezavisne umjetnike te važnost programa za opće poruke EPK projekta.

Rijeka je u komunikaciji s irskim Galwayom ostavila otvorenom i mogućnost da se dio programa realizira u 2021., usporedno s programima drugih prijestolnica. No, o tome institucije Europske unije trebaju donijeti službeni stav jer nije riječ samo o tehničkom pitanju vremenskog produžetka, nego i o pitanju održavanja europske dimenzije projekta u uvjetima onemogućenih putovanja i u kontekstu izglednog smanjivanja domaćih proračuna za programe oba EPK grada u 2020. 

- Zaustavljeni smo u trenutku u kojem smo na području kulture i umjetnosti tek trebali u punini pokazati povezanost s europskim bogatstvom različitosti i ujedinjenost s Europom u porukama prihvaćanja, slobode i otvorenosti. Nažalost, umjesto kulture i manifestacija koje su trebale nositi širinu pogleda iz Luke različitosti, glavni nastup je preuzela pandemija virusa koja je paralizirala svijet - naglasio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dodavši da bolne odluke koje su bili prisiljeni donositi predstavljaju jedino trenutno moguće ponašanje u odgovornom praćenju ove krize.

- Od EPK projekta nismo odustali i ne odustajemo, ali ga moramo sagledati na novi način. Znanja, vještine, angažman i dosadašnji trud svih članova tima Rijeke 2020. apsolutno su vrijedni i zapaženi i tim je teža odluka koju smo morali donijeti, no nadam se i vjerujem da će svi članovi dosadašnjeg tima koji budu spremni na daljnju suradnju, biti ponovo pozvani u projekt kada okolnosti dopuste realizaciju dijela programa - zaključio je Obersnel.

Promocija projekta RiCikleta NAJAM SE OBAVLJA SKENIRANJEM QR KODA U Rijeci predstavljen sustav javnih električnih bicikala - RiCikleta

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ocijenio je da su svi zaposlenici tvrtke Rijeka 2020, kao i suradnici u ustanovama te brojni vanjski suradnici, velikim uloženim trudom pripremili teren da Rijeka postane bolji grad.

- Imali smo, a da to možda nismo ni slutili, kratki EPK medeni mjesec na početku projekta, pokazali smo beskompromisnost riječke, hrvatske i europske kulture. Na žalost, sada ne možemo nastaviti prema planu, ali zbog znanja i iskustava koje smo svi stekli proteklih godina siguran sam da će vrlo skoro biti prilike da pokažemo što možemo - poručio je Šarar.