Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Rijeka

Prva zvučna slikovnica iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima

Foto: Grad Rijeka
S osam slikovnica napravljenih za interpretacijske centre, a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem županije

U sklopu projekta Putevima Frankopana izdana je prva zvučna slikovnica iz edicije o Frankopanima i frankopanskim kaštelima, posvećena Kraljevici, prenijeli su iz Grada Rijeke.

Riječki Autotrolej Cijena mjesečne radničke karte za travanj 50 posto jeftinija

Europskim sredstvima već je pripremljeno osam grafičkih slikovnica, napravljenih za interpretacijske centre Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk.

Županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje niz aktivnosti, među kojim su i one namijenjene najmlađima.

Tako je do sada održana serija edukacija u osnovnim školama, za učenike od 1. do 4. razreda, kroz kviz „F kao Frankopan“ u kojem je djeci kroz zabavu, igru i šalu predstavljena povijest našeg kraja i samih Frankopana.

S osam slikovnica napravljenih za interpretacijske centre, a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem županije.

Projekt se tu nije zaustavio – razvijena je i ideja zvučnih slikovnica. Tekstove svih osam frankopanskih slikovnica napisao je Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišnji Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditeljica projekta Putovima Frankopana Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića.

Posudba e-knjiga za članove Gradske knjižnice Rijeka

- Ono što je najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine – kako ove kulturno-povijesne, tako i one prirodne. Ako lokalno stanovništvo ne poznaje svoju kulturu i povijest, onda je neće znati niti sačuvati niti promovirati - ističu provoditelji projekta.