Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Studenti osmislili fiktivne političke kampanje

Projekt Kuler za prikupljanje hrane pobjednik natjecanja

storyeditor/2024-04-26/terapija_B.jpg
Foto: Sveučilište Sjever Ovakva alternativna rješenja fokusirana na dobrobit zajednice, kaže pobjednički tim

Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici proglašeni su pobjednici kampanje "terrapija 2.0" u kojoj su studenti Medijskog dizajna predstavili način na koji će zastupati ideju u fiktivnoj političkoj kampanji.

Obrađivali su u fiktivnoj kampanji sljedeće teme: smanjivanje bacanja hrane, zaštitu šuma, distribuirane solarne elektrane, hladne krovove, biciklističku infrastrukturu i dijeljenje vozila ili carpooling.

Prema odluci stručnog žirija, najbolji od ukupno šest timova studenata Medijskog dizajna je tim PRV1º sa svojim rješenjem za smanjivanje bacanja hrane, KULER. Radi se o kvartovskom objektu u obliku kioska/hladnjaka, sa solarnim panelima, komposterima i modernom digitalnom tehnologijom, koji potiče lokalne trgovine i građane na donošenje i odnošenje viška hrane kako bi se izbjeglo njezino bacanje.

– Nekonvencionalnim informativno-edukativnim plakatima, aplikacijom s receptima, reklamnim novinskim letkom i smart karticom za skupljanje bodova i ostvarivanje bonus-nagrada, fokus stavljamo na hranu koja je zbog svog "neatraktivnog" izgleda neželjena, što je razlog njezina bacanja, kao i na hranu kojoj je već istekao "rok trajanja", a može se i dalje iskoristiti za konzumaciju. Ovakva alternativna rješenja fokusirana na dobrobit zajednice ključ su u borbi protiv nepovoljnih klimatskih promjena – obrazložile su svoju ideju Viktorija Paljug, Nadja Orkić i Denis Jakupi, članovi autorskog tima PRV1º.

– Uz to što je ovo dizajnerski pismena i najjasnije osmišljena kampanja, ona ima potencijal stvarnog učinka u zajednici, što je posebno važno zbog činjenice da se jedna trećina proizvedene hrane u svijetu nikada ne pojede, već se baca, što pridonosi globalnim emisijama stakleničkih plinova od osam posto. Smanjenjem gubitaka i bacanja hrane, smanjujemo ne samo emisije već i površine tla, količine vode, energije i drugih resursa koji se koriste za njezinu proizvodnju – istaknuli su članovi stručnog žirija. Ostalih pet timova također je na izložbi na Sveučilištu Sjever predstavilo svoje ideje. Izložba i podjela nagrada organizirani su u Koprivnici u povodu Dana planeta Zemlje. 

 

storyeditor/2024-04-26/MZB.jpg Novi turistički projekt "Z cugom v zeleno Međimurje", dalje busom i biciklom storyeditor/2024-04-26/otoci.jpg U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bit će realiziran 21 razvojni projekt Županija osigurala 28 milijuna eura za otoke i Pelješac storyeditor/2024-04-19/sport-tereni-suhopolje-101.jpg Suhopolje Otvoreno igralište s terenima za više sportova