Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bit će realiziran 21 razvojni projekt

Županija osigurala 28 milijuna eura za otoke i Pelješac

storyeditor/2024-04-26/otoci.jpg
1/2
Foto: DNŽ ZA SEDAM otočnih županija osigurano je 150 milijuna eura europskih sredstava za otoke, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji taj je iznos 32 milijuna eura
Uručeno je i 14 ugovora iz Programa razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, vrijednih ukupno 850.000 eura

Dubrovačko-neretvanska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU potpisali su sporazum o provedbi teritorijalne strategije Dubrovačko-neretvanske županije vrijedan 28 milijuna eura bespovratnih sredstava.

21 razvojni projekt

Tako će u sklopu provedbe teritorijalne strategije Dubrovačko-neretvanske županije biti realiziran ukupno 21 razvojni projekt na otocima i poluotoku Pelješcu.

Ujedno je državna tajnica MRRFEU Zrinka Raguž uručila 14 ugovora iz Programa razvoja otoka MRRIF EU, ukupne vrijednosti 850 tisuća eura. Na svečanom uručenju župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo načinom na koji to ministarstvo pomaže gradovima, općinama i županijama u realizaciji projekata za koje možda ne bi imali vlastitih sredstava.

– Mi smo se kao županija također uključili i prijavili nekoliko projekata na ovaj program, čime smo pomogli jedinicama lokalne samouprave. To su četiri projekta, a radi se o energetskoj obnovi Doma za starije u Korčuli, uređenju ambulante u Slanu, Domu u Kobiljači, kao i Domu zdravlja Metković, odnosno novom CT uređaju za navedeni dom u kojem ćemo sredstvima Županije urediti taj prostor – rekao je Dobroslavić.

ZA SEDAM otočnih županija osigurano je 150 milijuna eura europskih sredstava za otoke, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji taj je iznos 32 milijuna eura
Foto: DNŽ ZA SEDAM otočnih županija osigurano je 150 milijuna eura europskih sredstava za otoke, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji taj je iznos 32 milijuna eura

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio je Ministarstvu na skrbi o otocima, odnosno ulaganju u ravnomjeran razvoj.

– Dobili smo još jedan ugovor za Grad Dubrovnik, odnosno za Suđurađ na Šipanu, nastavak gradnje igrališta. Prva faza je završena, također financirana od strane Ministarstva. Puno nam znače ova bespovratna sredstva jer ne bismo lako vlastitim sredstvima mogli realizirati sve te projekte. Imat ćemo veliko, kvalitetno igralište. U ovom tjednu počinju i radovi na kanalizacijskoj mreži, također realizirani bespovratnim sredstvima – kazao je Franković.

Segment za otoke

Državna tajnica Zrinka Raguž, inače Dubrovkinja, istaknula je kako je Program razvoja otoka na području Dubrovačko-neretvanske županije financirao 85 projekata ukupne vrijednosti veće od šest milijuna eura.

– U novom financijskom razdoblju imamo cijeli segment koji se odnosi na otoke, u tome smo prvi. Mi jedini imamo poseban program europskih sredstava namijenjenih otocima. To je 150 milijuna eura ukupno za sedam otočnih županija, a kod nas je to 32 milijuna eura – zaključila je Raguž.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji uručeni su i ugovori za projekt energetske obnove Doma za starije Korčula, Općini Mljet za projekt uređenja nerazvrstane ceste, Općini Ston za uređenje nerazvrstanih cesta, Općini Trpanj za gradnju parkirališta, Općini Janjina za uređenje rive u Sreseru, Općini Lastovo za uređenje rive i uređenje mjesta, Općini Lumbarda za uređenje igrališta, Općini Orebić za uređenje trga.

storyeditor/2024-04-19/sport-tereni-suhopolje-101.jpg Suhopolje Otvoreno igralište s terenima za više sportova spomen soba dubrovnik Nova spomen-soba poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponza Radovi na zgradi Vodotehne BJELOVAR Povijesna zgrada na samom ulazu u grad spremna za obnovu