Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Povijesna zgrada na samom ulazu u grad spremna za obnovu

Radovi na zgradi Vodotehne
1/2
Foto: Bjelovar
Počinju radovi na potpunoj obnovi zgrade Vodotehne čija je vrijednost 7,5 milijuna eura, a obavljat će ih tvrtka Hidroregulacija koja je posao dobila putem javne nabave

Nakon konstrukcijske obnove, koja je stajala oko 3 milijuna eura, poznata povijesna zgrada Vodotehne ide i u potpunu obnovu. Vrijednost radova je 7,5 milijuna eura, a putem provedenog postupka javne nabave posao je dobila tvrtka Hidroregulacija. Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak potpisao je ugovor s direktorom Hidroregulacije Dominikom Nervom te potvrdio da pripremni radovi mogu krenuti.

Manja ponuda

– Možemo reći da počinju pripremni radovi na sanaciji te potpunoj i cjelovitoj obnovi ovog za nas iznimno važnog objekta. Bjelovarska tvrtka Hidroregulacija dobila je posao koji je procijenjen na 9,5 milijuna eura s PDV-om. Međutim, bilo je pet ponuda među kojima i ona bjelovarske Hidroregulacije koja je ponudila 7,5 milijuna eura, dakle 21 posto manji iznos od procijenjenog, čime smo mi kao Grad iznimno zadovoljni. Važno je da smo uz 3 milijuna eura koje smo uložili u konstruktivnu obnovu ovako velike, grandiozne zgrade dobili i novih 7,5 milijuna eura – objašnjava gradonačelnik Hrebak.

U ovoj povijesnoj zgradi gradonačelnik vidi simbol uskrsnuća modernog, dinamičnog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća. U planu je u toj zgradi zaposliti više od 300 ljudi, a ona je iznimno važna i kada je riječ o razvoju IT sektora i naprednih tehnologija. Priliku će dobiti mlade tvrtke u razvoju, koje su trenutačno u inkubatoru Tehnološkog parka. To će biti simbioza između Veleučilišta i Tehnološkog parka kako bi se mladim, pametnim ljudima omogućilo da u potpunosti iskoriste svoju kreaciju i inovativnost te da to ispune na tržištu s novim, konkretnim proizvodima visoke dodane vrijednosti. Valja napomenuti da će se u ovoj zgradi nalaziti i velika multikonferencijska dvorana kakvu Bjelovar do sada nije imao. Inače, ovo velebno bjelovarsko izdanje ima 2861 kvadrat i ondje može raditi više od 300 ljudi. Zgrada je četverokutnog oblika i sve što se vidi s prednje strane, postoji i sa stražnje. Unutra se nalazi prekrasan atrij u samom centru, a on je predviđen kao prostor za zajednička druženja, možda i neki manji tip ugostiteljskog objekta predstavlja jednu izuzetno važnu povijesno-kulturnu-baštinsku obnovu, ali isto tako važan je i sadržaj koji će biti unutra jer može pokazati dinamičniji i moderniji oblik bjelovarskog gospodarstva. Po ugovoru je rok za završetak 10 mjeseci, odnosno na proljeće 2025. godine Bjelovarčani mogu očekivati kraj ove obnove.

Nova namjena objekta

Projektant Hrvoje Malčić iz tvrtke M PLAN iznimno je zadovoljan početkom radova.

– U ime tvrtke M PLAN izražavam zadovoljstvo što smo došli do ove točke nakon konstruktivne obnove. To je jedna velika i prekrasna priča upravo zbog kombinacije starog povijesnog objekta i moderne nove namjene. Cijela arhitektura koja se događala unutar ovog objekta u sprezi je tog modernog i povijesnog i sve skupa je usklađeno s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Imamo jednu specijalnu fasadu za koju su rađeni posebni zahvati i posebni istražni radovi – pojašnjava Malčić.

storyeditor/2024-04-19/b_bjelovar_foto.jpg KMC Bjelovar obavlja kazališnu djelatnost, a u Domu kulture postavljen je dio opreme Bjelovar dobiva profesionalnu predstavu, u Dom kulture stižu eminentna glumačka imena energetske obnove javnih grada Bjelovar Gradu Bjelovaru odobreno financiranje za sedam novih energetskih obnova javnih zgrada Najvažniji dio projekta je zgrada IV. osnovne škole Bjelovar s dvoranom storyeditor/2024-04-12/bjelovar_a_vodovod_foto_1.jpg Ukupna vrijednost projekta je 16,557.181,60 eura Jedini cjevovod za opskrbu Bjelovara pitkom vodom ide u obnovu