Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
sisak

Prosvjed građanske inicijative 'Siščani ne žele biti Smetlišćani'

1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Budući da nakon dva prethodna prosvjeda ne nailazimo na značajniju reakciju županijskih i gradskih vlasti po pitanjima vezanim uz izdavanje trajne dozvole za obradu neopasnog i opasnog medicinskog infektivnog otpada tvrtki Remondis Medison, želimo prosvjedom pred vratima Županije SMŽ ukazati još jednom da se snažno protivimo trajnom ostanku te tvrtke u gradu Sisku - dodala je Sužnjević Vago

Građanska inicijativa 'Siščani ne žele biti Smetlišćani' započela je cjelotjedni prosvjed kojeg održavaju ispred zgrade Županije. Prosvjed nije masovan nego se sastoji u čekanju predstavnika Inicijative, s transparentima, ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije svakoga dana od 9 do 12 sati.

u Ciglanskoj grabi U subotu novi prosvjed Građanske inicijative 'Siščani ne žele biti Smetlišćani'

„Nakon prošlog prosvjeda poslali smo dopise županu, njegovim zamjenicima i vijećnicima u Županijskoj skupštini vezano uz očitovanje o opasnom otpadu u gradu Sisku. Do danas nismo dobili službeni odgovor pa se, obzirom da 11. srpnja imaju sjednicu Županijske skupštine u Topuskom, nadamo da će ovo pitanje staviti na dnevni red i izaći u javnost sa službenim stavovima.“ – rekla je Snježana Sužnjević Vago ispred Inicijative koja, između ostaloga, želi spriječiti dobivanje trajnih dozvola za obradu opasnog otpada tvrtkama Rijekatank i Remondis Madison u Sisku.  

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

„Budući da nakon dva prethodna prosvjeda ne nailazimo na značajniju reakciju županijskih i gradskih vlasti po pitanjima vezanim uz izdavanje trajne dozvole za obradu neopasnog i opasnog medicinskog infektivnog otpada tvrtki Remondis Medison, želimo  prosvjedom pred vratima Županije SMŽ ukazati još jednom da se snažno protivimo trajnom ostanku te tvrtke u gradu Sisku, i to na lokaciji nadomak centra grada. Od županijskih i gradskih vlasti očekujemo da slušaju glas naroda te da poduzmu sve što je moguće kako bi se opasni otpad, bilo kemijski, bilo medicinski, uklonio iz grada.“ – dodala je Sužnjević Vago istaknuvši kako će idući prosvjedi biti usmjereni i prema Ministarstvu zaštite okoliša te Gradu Sisku.

sisak Protivljenje pogonu za obradu opasnog otpada

 „I nakon odluke Gradskog vijeća grada Siska o neizdavanju građevinske dozvole Rijekatanku na lokaciji u Novom Pračnu, neki gradonačelničini ljudi i dalje javno zagovaraju navedenu tvrtku i izgradnju pogona za zbrinjavanje opasnog i neopasnog kemijskog otpada. Javljaju se stoga među građanima sumnje da će toj tvrtki umjesto lokacije u Novom Pračnu biti ponuđena alternativna lokacija na području grada Siska. Stoga nismo sigurni nastoji li se izigrati odluka Gradskog vijeća pa upozoravamo putem prosvjeda  sugrađane da još ništa nije gotovo, a političarima šaljemo jasnu poruku da nikakve zakulisne igre nećemo šutke promatrati.“ – napominju u Građanskoj inicijativi 'Siščani ne žele biti Smetlišćani' koji će prosvjedovati ispred Županije sve do petka.