Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
sisak

Protivljenje pogonu za obradu opasnog otpada

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U pogonu, za kojeg je trenutačno u tijeku javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš, planira se godišnje obrađivati oko 25.000 tona opasnog i oko 10.000 tona neopasnog otpada

Zelena lista je u ponedjeljak u Sisku upozorila na namjeru gradnje pogona za skladištenje i obradu opasnog otpada u sisačkom prigradskom naselju Novo Pračno, podsjetivši da je investitor „Rijekatank“ zbog sličnog pogona „potjeran iz Rijeke jer tamošnji stanovnici nisu mogli izdržati smrad iz pogona“.

Školski obrok Fond europske pomoći za najpotrebitije Sisak nastavlja projekt 'Zdravi objed svima II' za 1373 učenika

U pogonu, za kojeg je trenutačno u tijeku javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš, planira se godišnje obrađivati oko 25.000 tona opasnog i oko 10.000 tona neopasnog otpada.

- Pitamo sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić - Baniček i sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, da li podržavaju projekt Rijekatanka o izgradnji pogona za obradu opasnog otpada u Novom Pračnu, a nakon toga isto ćemo pitanje postaviti i ministru Ćoriću – rekao je predsjednik Zelene liste napomenuvši da je takav pogon moguć samo uz potporu i suglasnost lokalne samouprave.

- U nedostatku ideja, ovo je najlakše napraviti. Otpad ima jak lobi, jedinice lokalne samouprave dobiju tako brzo neki novac, ali time čine dugoročnu štetu svome stanovništvu  – dodao je Matić, koji je na tiskovnu konferenciju doveo i mještane i poduzetnike iz Novog Pračna.

više od 200 udruga Grad Sisak podupire civilne udruge davanjem prostora za rad

Među njima je i poduzetnica Mirjana Malogorski,koja je u istoj poslovnoj zoni gdje se planira investicija Rijekatanka planirala pokrenuti proizvodnju zdrave hrane, u suradnji s partnerom iz Europske unije. 

- Kada smo kupovali od Grada parcelu, rečeno nam je kako je to zona proizvodne namjene, pa smo zato to ovdje i planirali. Dakako da, ako se izgradi odlagalište opasnog otpada, neću to moći provesti – rekla je Malogorski, dodavši kako će to sigurno odbiti i još neke slične investicije u poslovnu zonu Novo Pračno.

Mještani Novog Pračna su se organizirali, čim su saznali za naum i Studiju utjecaja na okoliš, te su predali i svoje primjedbe na Studiju, kao i potpise oko 300-tinjak stanovnika Pračna i okolice.

U jednom danu čak 30 požara na otvorenim prostorima sisačko-moslavačka županija U jednom danu čak 30 požara na otvorenim prostorima

- Prve kuće su udaljene 750 metara, kao i škola i dječje igralište, a cesta kojom će prolaziti cisterne je jako loše izvedena i to predstavlja opasnost za mještane – rekla je ginekologinja dr. Katarina Miškulin.

Najavili su provjeru usuglašenosti planiranog pogona za obradu opasnog otpada s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom za Novo Pračno.