Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
u Ciglanskoj grabi

U subotu novi prosvjed Građanske inicijative 'Siščani ne žele biti Smetlišćani'

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Okupljanje inicijative je potaknula tvrtka Rijekatank koja planira gradnju pogona za obradu opasnog i neopasnog otpada u Novom Pračnu, a nakon što su se odlučili, zbog pritiska mještana, preseliti iz Rijeke gdje su do tada imali svoje pogone

U subotu, 1. lipnja, u 11:55 sati, Građanska inicijativa "Siščani ne žele biti Smetlišćani" organizira drugi svoj prosvjed, ovaj put na popularnom izletištu Ciglanska graba u Sisku, a koje se nalazi u neposrednoj blizini lokacije na kojem djeluje tvrtka Remondis Medison i koja se tamo odnedavno bavi zbrinjavanjem infektivnog otpada.

Varaždin Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina: 'Prosvjednike ne zanima smeće, nego smjena vlasti'

- Ovih dana Remondis Medison podnio je zahtjev Sisačko-moslavačkoj županiji za izdavanje trajne dozvole za zbrinjavanje neopasnog medicinskog otpada na toj loakciji, a Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša za trajno izdavanje dozvole za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada u Sisku, u prostoru bivšeg Herbosa. Obzirom na dosadašnju povijest djelovanja te tvrtke u Hrvatskoj, i probleme koje je stvorila stanovnicima Jastrebarskog odakle je morala otići, protivimo se tome - rekla je jedna od čelnica Inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani" Snježana Sušnjević Vago.

- O Županiji i Ministarstvu ovisi hoćemo li narednih desetljeća biti izloženi potencijalnim opasnostima koje sa sobom nosi otpad pun patogenih organizama i kemikalija opasnih po naše zdravlje i okoliš. Remondis Medison je tvrtka koja ima iza sebe ekološke skandale i protjerivanje iz drugih gradova. Nemamo povjerenja u način njihovog rada i smatramo da su odavno trebali izgubiti sve dozvole za poslovanje u Hrvatskoj. Stoga se snažno protivimo njihovom trajnom naseljavanju u našem gradu - poručuju u Građanskoj inicijativi.

Prvi je prosvjed ova inicijativa održala početkom svibnja, a bio je usmjeren protiv "zbrinjavanja tvrtki koje se bave otpadom, a koje se protjeruju iz drugih hrvatskih gradova, zbog nepridržavanja propisa".

Prosvjed aktivista protiv davanja plaža u koncesiju "koja je javna korist od davanja koncesija?" Prosvjed ispred Gradske palače protiv davanja plaža u koncesiju

Naime, okupljanje inicijative je potaknula tvrtka Rijekatank koja planira gradnju pogona za obradu opasnog i neopasnog otpada u Novom Pračnu, a nakon što su se odlučili, zbog pritiska mještana, preseliti iz Rijeke gdje su do tada imali svoje pogone. Istovremeno se tvrtka Remondis Medison, koja zbrinjava medicinski otpad, preselila početkom godine u Sisak iz Jastrebarskog, a nakon prosvjeda tamošnjih stanovnika.