Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina:

'Prosvjednike ne zanima smeće, nego smjena vlasti'

Varaždin
1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Završava se pet, šest važnih projekta na koje se čekalo dvadesetak godina

– Pročitao sam taj letak koji je pun neistina, notornih laži, koji je uvredljiv i pun kleveta, i prvi put reagirat ću javno svim raspoloživim pravnim sredstvima. Nemam ništa protiv toga da netko prosvjeduje, ali nitko neće pisati da u Gradskoj upravi žderemo i pijemo na račun poreznih obveznika. To sigurno nije razina komunikacije koju ću dopustiti u ovome gradu. To netko može napraviti na društvenim mrežama, može to napraviti anonimno, ali ako netko smatra da može pisati da mi žderemo i pijemo na račun građana, onda mora stajati iza toga. Karticu za ručkove i večere ja uopće ne koristim. Piše i da imamo prenapuhane putne troškove, a gradonačelnik i zamjenici ne uzimaju dnevnice, osim kad se ide u inozemstvo, tada moramo imati službeni nalog – rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok komentirajući prosvjed koji je organizirala Facebook-grupa "Varaždinsko smeće".

Damir Habijan Varaždin 'Sudski spor mogao bi trajati i do deset godina'

Pitanje javne higijene

Podijeljeni su i leci u kojima, uz ostalo, piše da građani plaćaju “žderanje, domjenke, napuhane putne troškove i preskupu edukaciju nestručnog, preko političkih veza zaposlenog kadra u Gradu i javnim tvrtkama” te da je odluka o povećanju cijena zbrinjavanja otpada i komunalne naknade donesena u tišini. Organizatori traže i neopozive ostavke gradonačelnika i njegovih zamjenika te raspisivanje novih izbora. Priupitan na susretu s novinarima kako komentira prosvjed, Čehok je rekao da se čudi što su neke političke stranke stale iza prosvjeda jer postoji granica javne komunikacije. Prosvjednike je, inače, podržao i varaždinski SDP.

– Nemam ništa protiv toga da se građani okupe, ali protiv sam takvih laži i kleveta i moramo paziti da u javnom prostoru toga ne bude. Pokušao sam iščitati iz letka koja je zapravo poruka i što se traži, no nisam uspio shvatiti. Kad je riječ o uvođenju novoga sustava naplate otpada, već prije sam rekao da smo proveli sve po zakonu i više od onoga što su proveli drugi gradovi. Imali smo prvo savjetovanje s javnošću, kad smo ponovili odluku, opet smo napravili savjetovanje, a organizatori prosvjeda nisu se uopće udostojili poslati primjedbu na cijene. Cijene smo smanjili odlukom Gradskog vijeća jer smo smanjili i broj odvoza. Ako se ostavka gradonačelnika traži zbog cijene, onda treba znati da određujem cijene na temelju odluke Gradskog vijeća i cjenika koji je bio predočen i u kojem je objašnjen svaki trošak. Ako netko smatra da sam ja kriv, onda ne znam kako će objasniti to da su cijene porasle u cijeloj Hrvatskoj, a u nekim gradovima daleko više nego u Varaždinu – rekao je gradonačelnik koji se dotaknuo i pitanja zbrinjavanja bala smeća, problema koji se nije uspio riješiti desetak godina.

Izbjeglice Kampanja za izbjeglice Programiranjem do posla i lakše integracije

Ističe da je Grad bio dužan napraviti plan sanacije, a bale se ne mogu početi uklanjati prije nego što plan bude prihvaćen.

– U protivnom, napravio bih nešto protuzakonito, kao što je napravio Goran Habuš, pa danas imamo tužbu od 90 milijuna kuna. Nisam avanturist, nikad nisam obećao da ćemo bale riješiti u mjesec ili u godinu dana, već sam rekao da ćemo pronaći model kojim otpad tehnološki i ekološki možemo zbrinuti, ali da istodobno raščistimo sve sudske sporove. I to traje – poručio je Čehok.

Vezano uz novi Dom umirovljenika, ističe da Grad stvara urbanističke uvjete da se raspiše javni natječaj.– Nikad nisam rekao umirovljenicima da ćemo odmah u roku od tri mjeseca dati gradsko zemljište za gradnju doma. Na kraju krajeva, znate da Grad mora raspisati javni natječaj i tražiti partnere – napomenuo je.

Istok Rodeš na prijmu kod gradonačelnika Prijam za Istoka Rodeša Grad za skijaša izdvojio 100.000 kuna

Čehok smatra da je ispočetka bilo jasno da je riječ o politički motiviranom prosvjedu.

– Njih ne zanima smeće, nego da smijene gradsku vlast. U ovome trenutku završavamo pet, šest važnih projekata na koje se čekalo dvadesetak godina. Svakodnevno se borimo da se vrtić Kozarčeva što prije sagradi, gotovi su Dravska i Trakošćanska, ide se s Kučanom, pripremama za Koprivničku i Aleju. Time se bavimo. Idemo sa šest novih velikih projekata u Gradu i znam da nekim političkim strankama to smeta jer šest godina nisu radili ništa! No, ako netko stvarno može podržati prosvjed na kojem piše da gradska vlast ždere na račun obveznika i da napuhavamo troškove, onda je to pitanje javne higijene i javnoga dobrog ukusa – rekao je Čehok i dodao da “sama činjenica da su neke političke stranke podržale prosvjed koji u pamfletu ima notorne laži, uvrede i klevete, govori o njihovu shvaćanju demokracije”.

– Dvije osobe koje su prijavljene kao organizatori nisu sposobni organizirati ništa, pa ni sami tiskati 20.000 letaka. Rekli su mi neki da ti nisu sposobni organizirati ni zabavu za vrtne patuljke. Ako političke stranke podržavaju prosvjed, onda podržavaju i ono što piše u letku, a to što piše ispod je razine ljudskog dostojanstva. I u predizbornoj kampanji protiv mene su tri tjedna dilali pamflete i bljuvotine pa su izgubili izbore. To nema veze s demokratskom javnom raspravom – zaključio je Čehok.

Za oko 6000 djece Podijeljena dječja božićnica od 120 kuna

Čeka se odobrenje države

Je li se Gradu, pitali smo, u međuvremenu javio netko iz Hyundaija i pitao za zemljište za novu tvornicu?

– To je državna investicija. Investitori su, koliko znam, tražili zemljište, a Vlada nudi moguće lokacije. Jedna takva je i Varaždin. Imamo jako puno zahtjeva za investicije. Čekamo odobrenje države da zona Brezje također uđe u europske projekte, ide proširenje Tehnološkog parka, poslali smo državi zahtjev za Varteksov restoran... Spremni smo Tehnološki park proširiti dvostruko od planiranoga. Možemo očekivati puni zamah investicijskih aktivnosti, i to je jedan od razloga zbog čega dolazi do prosvjeda jer se, na žalost, naša politička konkurencija ne može nositi s tim uspjesima – zaključio je Čehok koji je najavio i raspravu o aerodromu u koji se, smatra, premalo ulaže. 

gradonačelnik Ivan Čehok Varaždin izglasao dosad najveći proračun Ulagat će se u ceste, škole, dječja igrališta... Odluka "glasa naroda" Izabrane najkumice varaždinskog placa