Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Kampanja za izbjeglice

Programiranjem do posla i lakše integracije

Izbjeglice
Foto: Grad Varaždin
Mnogi izbjeglice u Europi postaju beskućnici, ponajviše zbog nedostatka profesionalne mreže. Rezultat toga je smanjena mogućnost pronalaska posla – kažu u udruzi koja organizira tečaj programiranja za izbjeglice

Akciju koja spaja Varaždin, Zagreb, Damask i Kabul predstavila je u Varaždinu humanitarna udruga "Borders: none" koja pomaže izbjeglicama u integraciji. Vjeruju da su društvo i znanje najveći pokloni koje možemo pokloniti nekome tko je bio prisiljen pobjeći iz vlastitog doma.

– Mnogi izbjeglice u Europi postaju beskućnici, ponajviše zbog nedostatka profesionalne mreže. Rezultat toga je smanjena mogućnost pronalaska posla – kažu u udruzi koja organizira tečaj programiranja za izbjeglice.

Tehnološki park u Varaždinu Sve traženiji radnici u informatičkom sektoru Radna mjesta za 50 inženjera, Tehnološki park će se širiti

Programer je, napominju, deficitarno zanimanje, a uz zapošljavanje važan je i sam proces učenja novih vještina, vraćanja samopouzdanja i učenja kako postati dio društva i povezati se s ljudima koji dijele iste interese.

– Cilj je početi se identificirati kao "programer", a ne kao izbjeglica – objašnjavaju u udruzi koja nastoji skupiti novac za kupnju računalne opreme, licencija za programske alate koje koriste u radu, troškove najma i druge potrepštine, ali i senzibilizirati javnosti o važnosti integracije izbjeglica u lokalnu zajednicu.

Odluka "glasa naroda" Izabrane najkumice varaždinskog placa

– Ako ljude naučimo programirati, bit će puno konkurentniji na tržištu rada, a druga korist je to što programerski posao, suprotno brojnim drugim poslovima, ne zahtijeva znanje hrvatskog jezika – istaknula je Jelena Glavaš iz udruge.

Predstavljanje Indiegogo kampanje za prikupljanje novca u Varaždinu upriličeno je uz pomoć inicijative "Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih". 

Advent u Varaždinu 4Dan grada i "Advent u Varaždinu" slave se uz bogat program 'Mi smo Varaždinci sretni ljudi jer želimo razvijati svoj grad'