Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekt koji sufinancira Europska unija

Prve punionice električnih vozila na stupovima javne rasvjete

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Postavljene su na tri lokacije, a vrijednost investicije je 71.500 kuna

U Koprivnici su puštene u pogon punioce za električna vozila.

– Ovo su stvari koje su nam potrebne kako bismo strukturirali budući razvoj grada Koprivnice. U današnje vrijeme novih tehnologija i iskoraka važno je naći balans između konstantnog razvoja i rasta gospodarstva. Projekt nam čuva okoliš i brendira grad, a to ćemo shvatiti za 10 do 15 godina. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić na svečanosti na Trgu Eugena Kumičića ispred Policijske postaje, gdje se nalazi jedna od punionica.

Gradske kartice

Voditelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić zadovoljan je projektom koji popularizira elektromobilnost.

– S ovim punionicama koje su budućnost iskoristit ćemo i javnu rasvjetu na posve nov način – najavio je Šimić.

Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču Ulaganje u obrazovanje jedan je od preduvjeta ostanka mladih Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču

Nebojša Kalanj iz Odsjeka za Europske poslove Grada Koprivnice i voditelj projekta ističe da su punionice smještene u zoni višestambenih zgrada.

– Cilj nam je bio da ljudima koji žive u stanovima i nemaju mogućnost za priključak električnih vozila omogućimo pristup punionicama. Specifičnost punionica koje su među prvima u Hrvatskoj je ta, da kada koristimo postojeću infrastrukturu ili stupove javne rasvjete, smanjujemo troškove instalacije za punjenje. Sam način korištenja je jednostavan. Građani se moraju prijaviti gradskoj upravi gdje će dobiti karticu s kojom će moći pristupiti punjenju. Jedina je obveza platiti parkirno mjesto, a punjenje, odnosno potrošenu električnu energiju plaća Grad Koprivnica – istaknuo je Kalanj. 
Punionice su postavljene u sklopu projekta EvCC – Electric vehicle competence and experience centre, koji se sufinancira iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, uz projektne partnere Grad Koprivnicu i Regionalnu energetsku agenciju Sjever. Vrijednost investicije je 71.500 kuna (s PDV-om), s time da 85 posto sufinancira EU. Postavljene su tri punionice – osim na Trgu Eugena Kumičića, vlasnici električnih vozila moći će ih puniti i na Trgu kralja Zvonimira, na parkiralištu nasuprot „Papagajki“, te kod bazena Cerine.

Prvi takav slučaj u Hrvatskoj

Specifičnost punionica je, kako je istaknuto, to što se postavljaju na stupove javne rasvjete, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Ovaj način postavljanja punionica smanjuje troškove postavljanja koristeći se postojećom infrastrukturom javne rasvjete, objašnjeno je. Ukupna vrijednost projekta EvCC je 218.975 eura, od čega je proračun Koprivnice 78.582, a Regionalne energetske agencije Sjever 41.961 euro. Od mađarskih partnera na svečanosti su bili Balasz Borkovits, predstavnik partnera na projektu – Sveučilište u Pečuhu, i Yvette Szabados, predstavnica Baranjske županije.

Autobusi će koristiti postojeća stajališta Nova linija električnog javnog prijevoza Električni Busko besplatno vozi od Kampusa preko bolnice i natrag