Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Projekt “Grad Pula priča u slikama” je ideja Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula uz podršku Grada Pule

Pula prva ima komunikacijske ploče za neverbalne osobe

Foto: Pula
– Ovu vrstu komunikacije; augmentativnu komunikaciju, koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra s cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora, Down sindromom, te svi ostali koji su zbog  nekog oštećenja u nemogućnosti komunicirati svoje potrebe i želje govorom – istaknula je Ines Delzotto, stručnjakinja za asistivnu komunikaciju.

Projektom “Grad Pula priča u slikama” nositelja Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, realiziranog u suradnji s Gradom 
Pula, postavljeno je više komunikacijskih ploča za augmentativnu komunikaciju na javnim površinama i u javnim ustanovama Grada Pule kao podrška neverbalnoj djeci i odraslima. Komunikacijskim pločama simbolizira se okolina za govor putem piktograma; slika sa simbolima posebnog značenja.

Takvim se simbolima koriste kako djeca tako i odrasli koji su neverbalni te ne mogu govoriti ili su u procesu usvajanja govora. Budući da su takve ploče univerzalnog jezika, pogodne su i za turiste drugog govornog područja.

Slikovni jezik

– Ovu vrstu komunikacije; augmentativnu komunikaciju, koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra s cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora, Down sindromom, osobe koje su nekom moždanom  traumom izgubili mogućnost govora te svi ostali koji su zbog  nekog oštećenja u nemogućnosti komunicirati svoje potrebe i želje govorom. Svakoj se komunikacijskoj ploči, ovisno o mjestu gdje je postavljena i koja joj je svrha, priprema poseban vokabular putem kojeg korisnici mogu iskomunicirati svoje potrebe u toj situaciji – istaknula je Ines Delzotto, stručnjakinja za asistivnu komunikaciju.

Izrađeno je ukupno osam komunikacijskih ploča koje su postavljene na dječjem igralištu u Titovu parku, gradskim plažama; Ferijalni, Hidrobaza, Ambrela, u sklopu dvorišta Javne ustanove DV Mali svijet (ujedno predstavlja i simbol prijateljstva i uzajamne pomoći), a u planu je postaviti i ploče na dječje igralište/park u Šijanskoj šumi i Valkanama te u neposrednoj blizini Arene (ploča sadrži kratke informacije o samoj Areni i njezinoj povijesti).

Osim važnih javnih površina, ideja je simbolizirati sve javne ustanove grada Pule čije usluge  koriste mališani.

– Tako će i svaka liječnička pedijatrijska i stomatološka ordinacija u gradu kao i OB Pula dobiti knjižice s prigodnim i  pomno odabranim socijalnim pričama. Odlasci kod liječnika našoj populaciji djece predstavljaju izrazito visok izvor stresa. Neverbalna djeca ne znaju kako izreći svoja stanja i reći gdje ih boli te što se događa s njihovim tijelom. Uz navedene knjižice, djeca će to napokon moći. To su slikovnice u kojima je objašnjen liječnički pregled kako bismo smanjili njihovu anksioznost i strah od nepoznatoga. Od gradske knjižnice, preko Arene pa sve do gradskog bazena naši će mališani moći komunicirati svojim simbolima – kazala je magistra edukacijske rehabilitacije Marija Sertić Nađ koja je izradila sve socijalne priče.

Podrška za realizaciju projekta dobivena je od švedsko-američke tvrtke Tobii Dynavox koja prati aktivnosti promocije augmentativne komunikacije među ustanovama diljem svijeta. Od njih je zatraženo odobrenje radi  korištenja Boardmaker programa, odnosno simboličkog jezika koji je zaštićen kao takav. Benefit ovog projekta nemjerljive je vrijednosti jer se njime i senzibiliziraju građani prema osobama s invaliditetom.

Realizacijom ovog projekta grad Pula postaje pionir u simbolizaciji cjelokupnog grada. Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula ima prvi specijalizirani kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj sa svojim programskim ciljevima i međunarodnom prepoznatljivošću.

Kabinet je nastao uz pomoć brojnih donacija, a danas ima visoko sofisticirani repertoar različitih instrumenata. Mnogo se truda ulaže u razvoj inovativnih rješenja a rad se temelji na programu “ Protokol Veruda”. AT tim čine dvije magistre edukacijske rehabilitacije, Ines Delzotto i Alba Čop, s dodatnom  stručnom specijalizacijom na području asistivne tehnologije koje su u kontinuiranoj sinergiji s ostalim članovima rehabilitacijskog tima Ustanove.

Prva županija u simbolima

Sve što je zamišljeno za grad Pulu planira se pretočiti na područje cijele Istarske županije, a time postati i jedina potpuno simbolizirana županija na taj način u svijetu.

– Sve što se danas u našoj domovini događa na tom planu, slobodno možemo reći da se rodilo iz krila naše ustanove. U toj malenoj radionici čuda, sve ono što je nemoguće za osobe s invaliditetom postane izvedivo i realno. Djeca koja ne govore kod nas mogu komunicirati zjenicom oka ili zrakom iz nosnica, a nepokretni mogu pisati bradom ili obrazom, mogu crtati geometriju dahom. Dakle, naš KAT je mjesto gdje se dosanjaju oni najhrabriji snovi – zaključila je Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula.