Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Gradonačelnik Dario Hrebak predstavio tijek radova u gradu

Radovi na aglomeraciji Bjelovar bit će gotovi u kolovozu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Bjelovarska je aglomeracija, bez obzira na sve kritike, jedna od najbolje provedenih u Hrvatskoj, a radovi se približavaju kraju - naglašava gradonačelnik Dario Hrebak

– Od 257 milijuna kuna, koliko vrijedi bjelovarska aglomeracija, građani Bjelovara morat će u taj projekt uložiti svega 3 posto, sve su ostalo sredstva EU i sredstva Ministarstva. Cijevi neće pucati u Bjelovaru kao u Zagrebu, mnogi će dobiti priključak na kanalizaciju, a gradi se i suvremeni pročistač otpadnih voda zadnjeg stupnja pročišćavanja. Riješili smo pitanje komunalne infrastrukture u velikom broju bjelovarskih ulica sljedećih 30 godina, a samo 3 posto novca uzeli smo iz svoje blagajne. Probajte zamisliti koliko bismo otplaćivali kredit od 257 milijuna kuna da smo ovo radili svojim novcem i koliko bi kamate platili u tih 30 godina kredita. No da su danas izbori nisam siguran da bismo dobili jednak broj glasova jer građani ne vole prašinu, blato, bagere, raskopan grad... A ništa ne ide preko noći – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak na predstavljanju trenutnog stanja aglomeracije, najvećeg projekta u povijesti Bjelovara, u gradskoj vijećnici.

Svima pitka voda

Tim je projektom koji se provodi na području Bjelovara i općine Rovišće predviđena gradnja 15,3 kilometara novih kanala za 
odvodnju otpadnih voda, a svi planirani kanali se spajaju na postojeći sustav odvodnje i pročistač otpadnih voda Bjelovara. 
Prema najavama investitora, tvrtke Vodne usluge, dovršetak radova planiran je za kraj kolovoza ove godine.

Predviđeno je da će priključenost stanovništva na sustav vodoopskrbe na području Bjelovara, Gudovca i Rovišća s postojećih 62 posto do 2023. godine porasti na 72 posto.

– Mogu bez imalo ograda reći da se u Bjelovaru provodi jedna od najboljih aglomeracija u Hrvatskoj. Projekt se završava u roku u kojem je dogovoren. Čuo sam da postoje određeni prigovori, moram reći da je to pomalo zbunjujuće jer Grad Bjelovar je upravo zahvaljujući svome vodstvu i Vodnim uslugama uspio na vrijeme pregovarati, dogovoriti i stvoriti uvjete da aglomeraciju uopće dobije, a zatim i završi. Samo je 60 potpisanih ugovora među tih 25 milijardi kuna, a među kojima je 14 milijardi bespovratno. Bjelovar je među njima. Mnogi čekaju da dođu u tu fazu i pitanje je hoće li uopće doći – kazao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić.

Na predstavljanju projekta bio je i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan, koji je rekao da će nakon njegova dovršetka svi mještani  imati potrebnu zdravu, pitku i  sigurnu vodu.

– Na našem području još se  uvijek koriste bunari koji znaju presušiti i nekad nema dovoljno vode za stoku i za život općenito 
– objasnio je Prišćan.

Radovi pri kraju

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić istaknuo je kako je dosad realizirano 95 posto linijskih objekata u dužini od  37 od predviđenih 39 kilometara.

– Za sve ostale, naše manje strpljive građane koji su nas dosta kritizirali zbog raskopanog  grada, slijedi važna informacija: bjelovarska je aglomeracija bez obzira na sve kritike jedna od najbolje provedenih u Hrvatskoj, a radovi se približavaju kraju. Kako stvari stoje u ovom trenutku, svi će se radovi završiti do 15. kolovoza. Jedino još treba završiti i obnoviti cestu u Gudovcu, što 
je poseban projekt jer se radi o državnoj cesti. Za one koji nisu u svojim naseljima dobili kanalizaciju upravo pripremamo projekt Aglomeracija 2 – poručio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.