Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
U ovoj godini u dubrovačke je škole uloženo 100 milijuna kuna

Raste broj učenika, i prvašića je više nego lani

Foto: Grad Dubrovnik
Gradi se nova osnovna škola Montovjerna, vrijedna 70 milijuna kuna, a to je prva gradnja osnovne škole od sredine 80-ih godina

Grad Dubrovnik nije među onima koji bilježe pad broja učenika. Naprotiv! U šest osnovnih škola kojima je osnivač Grad Dubrovnik nastavu pohađa ukupno 3600 učenica i učenika, što je čak 117 učenika više nego prošle školske godine. Isti, pozitivan trend zabilježen je i među prvašićima. U školske klupe prvi je put sjeo 471 učenik, također više nego lani kada je u školu krenulo 445 prvašića.

Dubrovačko-neretvanska županija U 25 županijskih osnovnih škola upisano 25 đaka više

Samo u 2019. godini ulaganja u osnovnoškolske kapacitete na području Dubrovnika dosežu čak 100 milijuna kuna. U tijeku je 70 milijuna kuna vrijedna izgradnja nove osnovne škole Montovjerna, prve novogradnja u osnovnoškolske kapacitete od sredine 80-ih godina. Osim toga, u dvije osnovne škole – OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića – trenutačno se provodi energetska obnova uz značajno sufinanciranje bespovratnim sredstvima, dok je OŠ Lapad već prošla energetsku obnovu, i to kao prvi projekt u obrazovanju financiran iz fondova EU.

vraćene u arhiv Država Dubrovačkoj biskupiji vratila 220 matičnih knjiga

Za projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Ivana Gundulića, Grad Dubrovniku nedavno su odobrena dodatna bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do najviše 2,392.953 kuna od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH. Sredstva iz državnog proračuna dodjeljuju se radi sufinanciranja dijela sredstava Grada Dubrovnika koja je dužan osigurati iz vlastitih sredstva u provedbi ovog projekta EU. Projekt je vrijedan 7,872.327,15 kuna, a budući da su već osigurana bespovratna sredstva EU u iznosu 2,679.526 kuna ovom odlukom Ministarstva Grad je smanjio sudjelovanje u projektu proračunskim sredstvima te sada udio sufinanciranja bespovratnim sredstvima iz fondova EU i nacionalnih izvora doseže 70% ukupno prihvatljivih troškova investicije.

radovi u dubrovniku Počela izgradnja novog parkirališta s kružnim tokom u Mokošici

U zgradi OŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda mijenja se i izolira dotrajali krov zgrade kao i vanjski zidovi, a ugradit će se i solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projekt je ukupno vrijedan 816.713,13 kuna, a investicija se sufinancira bespovratnim sredstvima fondova EU u iznosu od 42%.

Završetkom radova obje zgrade će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju bit će 50 posto u OŠ Marin Držić, dok ta brojka u OŠ Ivan Gundulić iznosi visokih 71,5 posto uštede. Osim smanjenja računa za energente, učenicima i djelatnicima škole osigurat će se kvalitetniji uvjeti za provođenje nastavnog programa.